Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, despre tranzitul de gaze prin Ucraina și prețul acestuia în 2020 - detalii

© Facebook / Igor DodonPreședintele Igor Dodon și Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”
Președintele Igor Dodon și Vadim Ceban, preşedintele Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz” - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Scenariu de alternativă în cazul sistării tranzitului de gaze rusești prin Ucraina și ce se va întâmpla cu tariful la gaz pentru consumatorii finali în 2019 și în 2020, discutat de președintele Dodon cu șeful de la Moldovagaz.

CHIȘINĂU, 18 oct - Sputnik. Tariful la gaze pentru consumatorii finali nu va crește în 2019, iar începând cu 2020, acesta ar putea fi chiar descrește. Totodată, în cazul în care va fi sistat tranzitul combustibilului prin Ucraina, Moldova ar putea primi gaz rusesc în regim revers prin conducta transbalcanică. Aceste chestiuni au fost discutate de președintele Igor Dodon cu președintele consiliului de administrație a S.A. Moldovagaz, Vadim Ceban.

”În spiritul înțelegerilor pe care le-am avut cu conducerea “Gazprom”, am fost informat că deja există o înțelegere de principiu la nivel de ”Gazprom” și ”Moldovagaz” de a prelungi contractul de furnizare a gazelor naturale, începând cu întâi ianuarie 2020, în cel mai scurt timp părțile urmând să anunțe despre semnarea contractului”, a scris președintele Dodon pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Vadim Ceban, ”există toate premisele de a reduce prețul de achiziționare a gazelor rusești, începând cu anul 2020. Totodată am primit asigurări că tarifele pentru consumatorii finali, în anul curent, nu vor crește”.

Asigurarea transportului gazelor naturale: Scenariu de alternativă

Potrivit directorului Moldovagaz, semnarea contractului cu ”Gazprom” va prevedea și posibilitatea preluării gazelor naturale în orice punct de livrare, inclusiv la hotar cu alte state, iar operatorii de sistem gaze a țărilor respective vor asigura transportul gazelor naturale pînă la hotarul Republicii Moldova, conform regulilor existente. Totuși acesta a precizat că ”există speranța ca tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei va fi asigurat”. 

”Specialiștii de sistem transport gaze din cadrul a 4 state - Moldova, Ucraina, România și Bulgaria, lucrează în direcția respectiva, delegația ”Moldovagaz” aflându-se în prezent la Sofia pentru discuții cu colegii săi de la ”Bulgartransgaz”, a precizat Ceban.

Președintele a salutat acțiunile întreprinse de noua conducere a Moldovagaz în vederea eliminării lacunelor depistate în cadrul unui audit intern.

Turkish Stream - tot mai aproape de Moldova

Reamintim că astăzi operatorul gazoductului Turkish Stream a anunțat începerea umplerii cu gaz a primei ramuri a conductei, aceasta reprezentând ultima etapă a testării sistemului de transportare a combustibilului care urmează să fie dat în exploatare până la sfârșitul anului 2019.

Turkish Stream - Sputnik Moldova
Turkish Stream: Încă o țară este dispusă să se conecteze la gazoductul Gazpromului

Pe 20 august, ministrul Economiei din Republica Moldova, Vadim Brânzan, anunțase, în cadrul unui briefing, că Moldovagaz poartă negocieri cu Gazprom pentru alimentarea țării din conducta Turkish Stream. Potrivit oficialului moldovean, această idee urmează să fie discutată cu Ucraina, România, Bulgaria.

În martie 2017, Gazprom a decis că va suspenda livrările de gaze spre Turcia prin România și Bulgaria, prin intermediul conductei Transbalcanice, odată cu punerea în funcțiune a gazoductului Turkish Stream.

Conectarea Ucrainei, Republicii Moldova și României la Turkish Stream în regim revers va fi posibilă în cazul în care una din ramurile conductei Turkish Stream va trece prin Bulgaria.

În septembrie a acestui an, justiția din Bulgaria a deblocat procedurile legale care împiedicau lucrările de prelungire a conductei prin teritoriul bulgar.

Fluxul de știri
0