Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinia juriștilor despre carnetele de muncă digitalizate

© Sputnik / Miroslav RotariPetru Beșleaga
Petru Beșleaga - Sputnik Moldova
Abonare
Carnetele de muncă au fost anulate din 1 ianuarie 2019, iar întreprinzătorii nu mai sunt obligați să prezinte statele de personal către Inspectoratul de Stat al Muncii.
Opinia juriștilor despre carnetele de muncă digitalizate

Odată ce a fost exclus carnetul de muncă, este nevoie de un alt mecanism, de un registru de evidență a carnetului de muncă al salariaților. În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", parajuristul Petru Beșleaga a menționat că un asemenea registru va aduce beneficii atât angajatorului cât și salariaților.

"Este o monitorizare mai simplă și mai eficientă. Cred că așa e corect. Acesta înseamnă progres. În țările dezvoltate carnete de muncă nu sunt și cred că nici aici nu trebuie să fie", a subliniat Beșleaga.

Petru Beșleaga - Sputnik Moldova
Concedierea: Ce greșeli comit angajatorii și cum își pot apăra drepturile salariații

Recent, Serviciul Fiscal de Stat a plasat pe pagina oficială Conceptul Sistemului informațional automatizat Registrul electronic al angajaților. Acesta este un sistem informațional care va permite automatizarea proceselor de evidență a persoanelor angajate în câmpul muncii a salariaților, inclusiv și zilierilor, va asigura păstrarea istoricului aferent raporturilor de muncă și va facilita accesul la date în timp real.

Amintim că, în iulie 2017, deputații de la Chișinău au votat Legea pentru modificarea şi completarea unor acte legislative prin care au fost operate modificări şi la Codul Muncii. Astfel, prin legea respectivă au fost excluse toate normele referitoare la carnetul de muncă.

Fluxul de știri
0