Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegeri prezidențiale în România – Rezultatele exit poll: Iohannis și Dăncilă în turul doi

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUAlegeri prezidențiale 2019
Alegeri prezidențiale 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Alegerile prezidențiale în România s-au încheiat. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați. Rezultatele exit poll.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Alegerile prezidențiale în România s-au încheiat. Secțiile de votare deschise pe teritoriul țării vecine s-au închis la ora 21:00. Votul peste hotare încă mai continuă. 

Romania Alegeri prezidențiale 2019 - Sputnik Moldova
Alegeri prezidențiale 2019 – Românii își aleg astăzi președintele

În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați: Klaus Iohannis - președintele în exercițiu; Viorica Dăncilă - candidatul PSD; Dan Barna - candidatul Alianței USR-PLUS;  Mircea Diaconu - candidat independent susținut de ALDE și Pro România; Theodor Paleologu – PMP; Kelemen Hunor – UDMR; Ramona Ioana Bruynssels - candidatul din partea Partidului Puterii Umaniste;  Cătălin Ivan - Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională; Alexandru Cumpănașu – candidat independent; Viorel Cataramă - candidatul din partea Dreptei Liberale; Bogdan Stanoevici - candidat independent; John Ion Banu - candidat al Partidului Naţiunea Română; Ninel Peia - candidat din partea Partidul Neamul Românesc; Sebastian-Constantin Popescu - candidat Partidul Noua Românie.

Datele exit poll realizate de Curs Avangarde până la ora 20:00:

  • Klaus Iohannis – 39%
  • Viorica Dăncilă – 22,5%
  • Dan Barna – 16,4%
  • Mircea Diaconu – 7,9%

Datele exit poll realizate de IRES până la ora 20:00:

  • Klaus Iohannis – 38,7%
  • Viorica Dăncilă – 22%
  • Dan Barna – 16,10%
  • Mircea Diaconu – 8,2%

Biroul Electoral Central din România va prezenta primele rezultate preliminare ale alegerilor prezidențiale luni dimineața, 11 noiembrie.

Dacă viitorul președinte al României nu va fi decis în primul tur, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin.

Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

La alegerile pentru Președintele României, cetățenii români au putut vota la 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova. Anul acesta, pentru prima oară în sistemul electoral românesc, votul în străinătate a derulat pe durata a trei zile.

Fluxul de știri
0