Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Alegeri prezidențiale 2019 – Românii își aleg astăzi președintele

© REUTERS / INQUAM PHOTOS / Octav GaneaRomania Alegeri prezidențiale 2019
Romania Alegeri prezidențiale 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Pe data de 10 noiembrie, în România, au loc alegeri prezidențiale. În Republica Moldova sunt deschise 37 de secții de votare.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Pe data de 10 noiembrie, în România, au loc alegeri prezidențiale. În cursa pentru șefia de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați. Dacă viitorul președinte al României nu va fi decis în primul tur, pe data de 24 noiembrie 2019 se organizează al doilea tur de scrutin.

Potrivit datelor Biroului Electoral Central, până la ora emiterii știrii, la urnele de vot s-au prezentat peste 10 la sută dintre alegători sau 1,8 milioane de cetățeni cu drept de vot.  

Alegeri prezidențiale: 37 de secții de votare - în Republica Moldova

La alegerile pentru Președintele României, cetățenii români pot vota la 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova.

Anul acesta, pentru prima oară în sistemul electoral românesc, votul în străinătate se derulează pe durata a trei zile. Astfel, românii din Republica Moldova au început să voteze de vineri, 8 noiembrie. Duminică, 10 noiembrie, votarea a început la ora locală 7:00 şi se încheie la ora locală 21:00.

Potrivit Ambasadei României la Chișinău, alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23:59.

Alegeri prezidențiale România 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Alegerile prezidențiale în România: Prezență la vot în Chișinău

Conform legii, Președintele României se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. În cazul în care niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin, la care participă numai primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. Este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Alegătorul are dreptul la un singur vot, în fiecare tur de scrutin organizat pentru alegerea Președintelui României și poate vota prin corespondență sau la secția de votare.

Cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării (domiciliu, reședință, turism etc.) pot vota la orice secție de votare organizată în Republica Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.

Fluxul de știri
0