Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cartofi din Turcia cu viermi, returnați în țara de origine: Detalii de la ANSA – Foto

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Un lot de cartofi din Turcia contaminat cu molia cartofului n-a fost admis în Republica Moldova, fiind returnat în țara de origine din Vama Leușeni. Recent, ANSA a fost învinuită de Consiliul Concurenței că a provocat scumpirea cu 82% a cartofilor primăvara aceasta.

CHIȘINĂU, 28 oct – Sputnik. Un lot de 20 de tone de cartofi din Turcia a fost returnat în țara de origine de către postul inspecției de frontieră Leușeni.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Din vina cui s-au scumpit cartofii în Moldova: Acuzații grave ale Consiliului Concurenței

În urma controlului fitosanitar, inspectorii au depistat larve în stare vie în cartofii din respectivul lot, informează luni, 28 octombrie, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA).

În laborator s-a confirmat prezența dăunătorului în lotul de cartofi, fiind vorba de Phthorimaea operculella - molia tuberculelor de cartofi.

Larvele acestor molii sfredelesc „galerii” în cartofi, iar aceștia încep să putrezească.

Respectivul dăunător, potrivit ANSA, poate hiberna în toate stadiile de dezvoltare. Când legumele sunt păstrate în depozit, molia cartofilor se reproduce non-stop, atât timp cât tuberculii le oferă posibilități de hrănire a larvelor.

O femelă de molia cartofilor depune 50-200 de ouă pe frunze, pe tuberculii descoperiți sau pe mugurii acestora. Dezvoltarea larvelor durează 10-48 de zile, în funcție de temperatură.

Reamintim că, săptămâna trecută, ANSA a fost învinuită de Consiliul Concurenței că, prin acțiunile sale, a provocat scumpirea cu 82% a cartofilor în primăvara acestui an.

Cartofi, cu... ridicata - Sputnik Moldova
Societate
Cartofi moldovenești pentru iarnă: Festivalul la care poți face provizii – Video

Scumpirea ar fi fost generată de deficitul de cartofi, resimțit acut după ce importurile din Belarus ar fi fost împiedicate „selectiv și discriminatoriu” de către ANSA.

În perioada aprilie-mai 2019, ANSA „a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import”, a constatat Consiliul Concurenței.

Ca „urmare a acțiunilor ANSA”, pe piață a apărut un deficit de cartofi, potrivit autorității citate.

Fluxul de știri
0