Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, taxată dur de mai mulți analiști politici și foști colegi de alianță

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Decizia de asumare a răspunderii Guvernului pentru proiectul care schimbă procedura de desemnare a candidaților la funcția de procuror general a stârnit un val de critici în rândul societății civile.

CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Mai mulți analiști politici au taxat această tactică a Cabinetului condus de Maia Sandu, care riscă să se încheie cu căderea Guvernului și reconfigurarea majorității parlamentare. 

Politologul Ion Dron consideră că prim-ministrul a încălcat Constituția prin asumarea răspunderii pentru proiectul de modificare a Legii Procuraturii. În opinia expertului, măsura creează un precedent periculos și ar putea avea consecințe grave pe termen lung.

”Se pare că este o premieră pentru acest stat când un prim-ministru își asumă la scenă deschisă încălcarea Constituției și nu o lege își asumă, cum pretind dregătorii lui. Acolo unde un prim-ministru în mod obraznic încalcă Constituția, miniștrii încalcă legea. Acolo unde un prim-ministru scuipă în Constituție, cei din administrația locală alimentează copiii cu produse alterate. Acolo unde un prin-ministru ignoră Constituția, cetățenii încalcă regulile de circulație”, a scris Ion Dron într-o postare pe pagina sa de Facebook.  

Iar analistul politic Dionis Cenușă a scris pe pagina sa de pe o rețea de socializare că Guvernul Sandu va cădea din cauza incompetenței și a faptului că și-a pierdut credibilitatea în fața alegătorilor. Expertul a ironizat pe seama retoricii exponenților Blocului ACUM, care pretind că duc o luptă pentru a scoate țara din captivitate.

”Obsesia cu “statul capturat” nu are limite. (…) După ce strigi în van de zeci de ori “vine lupul”, îți pierzi credibilitatea. Și atunci când “lupul” chiar va veni, nimeni nu îți va da crezare. Exact așa se întâmplă și cu “statul capturat”. Demult e timpul de a trece la o politică serioasă”, a scris analistul politic.

La rândul său, politologul Ion Tăbârță a remarcat că premierul Maia Sandu duce o luptă pe muchie de cuțit, iar probabilitatea căderii Guvernului este foarte mare. Expertul consideră că până acum liderul PAS, Maia Sandu, a dat dovadă de naivitate, crezând că poate miza pe susținerea socialiștilor în procesul de reformare a justiției. 

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Politică
De ce Olesea Stamate anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general

Și fostul ministru al Economiei Alexandr Muravschi s-a pronunțat pe seama asumării răspunderii pentru proiectul de modificare a Legii cu privire la Procuratură. El a reamintit că liderul PAS, Maia Sandu, a promis anterior că va asigura transparența în procesul de guvernare și va lua decizii importante doar după ce se va consulta cu societatea civilă. Muravschi susține că premierul a demonstrat contrariul, având în vedere că a luat o hotărâre radicală în ceea ce privește ocuparea unei funcții-cheie în domeniul justiției.

”Acest Guvern, fără să se consulte cu societatea civilă și fără să prezinte din timp proiectul de modificare a Legii Procuraturii, ia o decizie care schimbă radical sistemul judecătoresc și fără scrupule încalcă Legea Supremă. Acest gest a redus la zero iluzia independenței Procuraturii, deși este prezentat drept o măsură de reformare a justiției și de consolidare a democrației”, a menționat fostul ministru al Economiei.

La rândul său, fostul ministru al Justiției Stanislav Pavlovschi, care a anterior a renunțat la funcția de vicepreședinte al partidului condus de Andrei Năstase, a criticat dur decizia Guvernului Sandu de asumare a răspunderii și a scris că ceea ce se întâmplă în prezent în politica moldovenească este un teatru al absurdului.

Parlamentul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Blocul ACUM, propuneri pentru ieșirea din criza politică

”Incompetența naște incompetență, ilegalitatea naște ilegalitate, iresponsabilitatea naște iresponsabilitate. Este evident că în țara noastră se promovează o politică a absurdului, bazată pe satisfacerea ambițiilor și orgoliilor personale, o politică în care aflarea în funcție de demnitate publică se transformă în scop în sine”, a remarcat Stanislav Pavlovschi.

Concursul organizat de comsia pentru desemnarea candidaților la funcția de procuror general a fost anulat acum două zile, iar ministrul Justiției, Olesea Stamate, a precizat că decizia a fost luată întrucât unii concurenți ar avea probleme de integritate. Ulterior, Guvernul și-a asumat răspunderea pentru proiectul care modifică procedura de selectare a canidaților la funcția de procuror-șef. 

Fluxul de știri
0