Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sternioală, eliberat din izolatorul CNA: Cum a fost posibil acest lucru - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariCNA
CNA - Sputnik Moldova
Abonare
Magistratul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, a fost eliberat din izolatorul Centrului Național Anticorupție.

CHIȘINĂU, 7 nov - Sputnik. Magistratul Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală, a fost eliberat din izolatorul CNA după ce a stat acolo 48 de ore. Decizia a fost luată ieri de instanța de judecată, care a respins integral solicitarea procurorilor de a-l aresta preventiv pentru 30 de zile. El este învinuit într-o cauză penală de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.

Cum a fost posibil acest lucru

Oleg Sternioală a lipsit de la ședința de judecată. Avocatul său a depus o cerere prin care a solicitat ca demersul procurorului să fie examinat în lipsa lui Sternioală. Procurorii anticorupţie vor ataca,  cel mai probabil, decizia la Curtea de Apel, pentru că ar exista riscul ca Oleg Sternioală să se eschiveze de la răspundere şi să influenţeze mersul anchetei.

Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Noi detalii în cazul perchezițiilor de la CSJ: Oleg Sternioală a fost reținut

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), ”caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietății reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”.

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.

Verificările premergătoarei anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, au cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Arest - Sputnik Moldova
Societate
Dat în căutare internațională, un avocat a venit la CNA și a cerut să-i fie puse cătușele

Bănuiala rezonabilă a oamenilor legii este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale. Atragem atenția că magistratul, la fel ca și orice altă persoană bănuită sau învinuită într-un dosar penal, se bucură de prezumția nevinovăției. 

Fluxul de știri
0