Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cazul perchezițiilor de la CSJ: Oleg Sternioală a fost reținut

© Sputnik / Miroslav RotariCurtea Supremă de Justiție
Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova
Abonare
Magistratul Curții Supreme de Justiție a fost reținut pe un termen de 72 de ore. Acesta este bănuit de spălare de bani.

CHIȘINĂU, 4 nov - Sputnik. Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii CNA au desfășurat astăzi percheziții la domiciliul și locul de muncă al judecătorului Curții Supreme de Justiție, Oleg Sternioală. Ulterior, acesta a fost reținut pe un termen de 72 de ore.

Curtea Supremă de Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii fac percheziții la CSJ - Iată cine este vizat

Operațiunea a avut loc după ce Consiliului Superior al Magistraturii a aprobat solicitarea Procurorului General privind reținerea, aducerea silită, percheziție și arestare a judecătorului.

Magistratul este cercetat într-o cauză penală pornită pe spălare de bani în proporții deosebit de mari (art. 243, aliniat 3, lit. b din Codul penal), ”caracterizată prin tăinuirea și deghizarea naturii, originii, amplasării, dispunerii, transmiterii, deplasării proprietății reale a bunurilor ori a drepturilor aferente de către o persoană care ştie sau trebuia să ştie că acestea constituie venituri ilicite”, este precizat într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție. 

Temei pentru începerea urmării penale au servit investigațiile jurnalistice referitoare la averea magistratului, materialele analizei operaționale și raportul de autosesizare al procurorului.

Ion Druță - Sputnik Moldova
Societate
Președintele CSJ, anchetat penal în baza informațiilor oferite de SIS

Verificările premergătoarei anchetei arată că magistratul a acumulat împreună cu membrii familiei sale, venituri de circa 7 milioane de lei (pe parcursul unei perioade de referință). În aceeași perioadă, Oleg Sternioală, împreună cu membrii familiei sale, au cumpărat bunuri de lux în valoare de circa 13,8 milioane de lei.

Bănuiala rezonabilă a oamenilor legii este că diferența de circa 6,7 milioane dintre veniturile și cheltuielile bănuitului constituie bunuri ilicite, care au fost tăinuite, iar natura și originea acestora este deghizată prin transcrierea dreptului de proprietate pe terțe persoane, fapt care urmează a fi demonstrat în cadrul urmării penale. Atragem atenția că magistratul, la fel ca și orice altă persoană bănuită sau învinuită într-un dosar penal, se bucură de prezumția nevinovăției. 

Fluxul de știri
0