Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Midrigan, despre intenția ministrului Justiției: Este distrusă ”construcția juridică”

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Anunțul ministrului Justiției, Olesea Stamate, cu privire la anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general i-a nedumerit pe juriștii și comentatorii politici din Moldova.
Midrigan, despre intenția Ministrului Justiției: Nu se poate astfel de procedat

Într-un scurt interviu acordat pentru Sputnik Moldova, juristul Pavel Midrigan a declarat că astfel de procedură, prin care hotărârea Comisiei să fie anulată printr-un ordin al Ministrului Justiției, nu a mai fost în istoria țării.

"Nimeni nu mai înțelege nimic, fiindcă nu este prevăzută o astfel de procedură într-un stat care se consideră, cât de cât, de drept", a menționat juristul.

Pavel Midrigan mai spune că Regulamentul specifică clar - Comisia este cea care prezintă candidaturile la Consiliul Superior al Procurorilor și nu Ministrul Justiției.

"Comisia și-a făcut activitatea sa și a desemnat patru candidați. Prin urmare, care ar fi temeiurile să anuleze rezultatele concursului? Cine le-a contestat? Această hotărâre nu a fost de nimeni contestată", a subliniat Midrigan.

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Politică
De ce Olesea Stamate anulează rezultatele concursului pentru funcția de procuror general
Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a opinat în cadrul unui briefing de presă că rezultatele concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general au fost „influențate”, iar „punctajul final” a fost „distorsionat”.

În acest context, Midrigan spune că ar putea fi exclus doar candidatul asupra căruia planează suspiciuni, astfel că din cei patru candidați să rămână doar trei. Mai mult decât atât, în Regulament este prevăzut că trebuie să fie doar doi candidați și nu patru.

"Toată construcția juridică este ignorată. Dacă se va întâmpla ca să fie anulate rezultatele Comisiei, va fi foarte urât", a spus politologul.

De asemenea, dacă acest ordin de anulare a rezultatelor va fi semnat, există probabilitatea că nimeni nu-și va mai depune candidaturile la acest concurs.

"Cine va mai participa la o nouă desemnare? Nimeni nu-și va da acordul pentru că prin aceste acțiuni se discreditează orice concurs. Ei nu înțeleg că distrug construcția juridică. Nu se poate proceda în acest fel", a opinat Midrigan.

Reamintim că Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo sunt cei patru pretendenți (din totalul de 16) care au trecut de etapa interviului și urmau să fie propuși Consiliului Superior al Procurorilor, care la rândul său să aleagă candidatul la functia de procuror general.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0