Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Timofti, numit președinte interimar al Curții Supreme de Justiție

© Sputnik / Miroslav RotariВысший совет магистратуры
Высший совет магистратуры  - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii a numit astăzi un președinte interimar la Curtea Supremă de Justiţie.

CHIȘINĂU, 4 nov – Sputnik. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-a desemnat pe judecătorul Vladimir Timofti pentru exercitarea interimatului funcției de președinte al Curții Supreme de Justiţie (CSJ).

Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a CSM care a avut loc astăzi și care nu a fost anunțată public.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CSM a admis sesizarea Procuraturii Generale, referitor la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a unui judecător.

Cine este Vladimir Timofti

Vladimir Timofti a fost numit judecător la Curtea Supremă de Justiție printr-un decret prezidențial în iunie 2003. Vladimir Timofti alături de alți doi judecători de la CSJ: Constantin Alerguș și Nadejda Toma, au format completul de judecată care a dat verdictul definitiv în cazul ex-premierului Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență și condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis.

Влад Филат - Sputnik Moldova
Republica Moldova
EXCLUSIV: Timofti decide marțea viitoare dacă Filat rămâne sau nu în închisoare

Timofti este născut în anul 1963 și activează în sistemul judecătoresc din Republica Moldova din anul 1992.

Între anii 1990 – 1992, a fost judecător al Tribunalului militar din Kutaisi, Georgia.

Din 1992  și până în anul 2002 a fost judecător la Judecătoria militară din Chişinău. În perioada 2001 - 2003 a deținut funcția de vicepreşedinte al Judecătoriei militare Chişinău.

În 2012 a obținut gradul superior de calificare a judecătorului.

Vladimir Timofti este formator la Institutul Naţional al Justiţiei.

CSM este la a doua încercare de numire a unui președinte interimar la CSJ

Ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), din 1 noiembrie, la care urma să fie numit un președinte interimar la Curtea  Supremă de Justiție, a fost amânată. Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Mustață, a declarat că ședința se amână din cauza lipsei cvorumului.

Postul de președinte al CSJ a devenit vacant după ce CSM a acceptat cererea de demisie a președintelui CSJ, Ion Druță, anchetat de procurori în două dosare penale.

Высший совет магистратуры - Sputnik Moldova
Societate
Ședința CSM la care urma să fie numit un președinte interimar la CSJ, amânată

La 23 septembrie 2019, procurorul general interimar a pornit urmărirea penală pe faptul îmbogățirii ilicite de către judecătorul Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță. La 24 septembrie 2019, CSM a admis ridicarea imunității președintelui CSJ. Temei pentru urmărirea penală a servit sesizarea Serviciului de Informații și Securitate, care a analizat proprietățile dobândite de membrii familiei Druță, în perioada 2016-2019, dat fiind că a fost constatată o discrepanță esențială între acestea și veniturile legale declarate.

În cadrul perchezițiilor în biroul de serviciu al judecătorului - efectuate în lipsa acestuia, din motiv că era plecat peste hotarele Republicii Moldova - procurorii au ridicat mijloace bănești provenite din surse necunoscute, un calculator de birou pentru verificarea informației relevante, precum și acte necesare investigației.

Procurorii au aplicarat sechestru asupra bunurilor imobiliare și autovehicule în valoare de 12,8 milioane de lei, în dosarul pornit pe faptul îmbogățirii ilicite, în care figurează Ion Druță.

Potrivit legii, dacă instanța îl va găsi vinovat de fapta incriminată, Druță riscă o amendă în mărime de până la 500 de mii de lei sau închisoare de până la 15 ani. În ambele cazuri, acesta ar fi privat de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Recent, procurorii au mai deschis un dosar penal pe numele lui Ion Druță, în care fostul președinte al CSJ este anchetat pentru amestec în înfăptuirea justiției.

Fluxul de știri
0