Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

EXCLUSIV: Timofti decide marțea viitoare dacă Filat rămâne sau nu în închisoare

© Sputnik / Мирослав РотарьВлад Филат
Влад Филат - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Data de 22 februarie 2017, este una decisivă pentru ex-premierul Vladimir Filat, condamnat la 9 ani de închisoare în penitenciar de tip închis

CHIȘINĂU, 18 feb – Sputnik. Judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Vladimir Timofti, Constantin Alerguș și Nadejda Toma, formează competul de judecată care va da verdictul definitiv în cazul ex-premierului Vladimir Filat, învinuit de corupere pasivă și trafic de influență. 

La 22 februarie 2017, ora 10.00, Colegiul penal al CSJ are pe agendă examinarea cererilor de contestare a deciziei Curții de Apel Chișinău prin care este menținută sentința de 9 ani de pușcărie pentru Filat dictată de Judecătoria Buiucani. Ședința va avea loc fără participarea părților. 

Procurorii, dar și avocații au contestat, la începutul lunii ianuarie, la CSJ decizia Curții de Apel în dosarul ex-premierului moldovean Vladimir Filat.

La 27 iunie 2016, Filat a fost condamnat de prima instanţă la nouă ani de puşcărie în penitenciar de tip închis. Pe 11 noiembrie, Curtea de Apel a menţinut în vigoare decizia Judecătoriei Buiucani cu privire la termenul de detenţie, însă a admis parţial contestaţiile avocaţilor cu privire la confiscarea averii fostului premier.

исправительное учреждение - Sputnik Moldova
Republica Moldova
În ce pușcărie se află acum Vladimir Filat

Procurorii cer pentru fostul premier Filat, care a fost și liderul PLDM, 19 ani de închisoare, iar avocații solicită achitarea integrală a fostului deputat. Potrivit legii, CSJ are la dispoziţie trei luni să se pronunţe asupra admisibilităţii recursului depus din numele lui Filat. 

Ex-premierul se află acum în arest în Penitenciarul nr.13 din Chișinău. Imediat ce va fi pronunțată decizia CSJ, acesta ar putea fi transferat la Penitenciarul nr.2 din Lipcani, care se află în nordul Republicii Moldova, la hotar cu România. În sectorul de tip închis, unde urmează să ajungă Vladimir Filat, se stă doar în celule. Condamnatul are voie să iasă din cameră pe teritoriu doar două din 24 de ore pe zi. 

Procurorul șef Anticorupție, Viorel Morari, a declarat anterior pentru Sputnik că pe numele ex-premierului Vladimir Filat mai există și alte capete de acuzare. Viorel Morari a precizat că aceste învinuiri, care îi vor fi aduse lui Filat, fac parte din marele dosar al fraudelor bancare. 

Fostul şef al Guvernului şi deputat PLDM a fost reţinut la 15 octombrie 2015, imediat ce Parlamentul i-a retras imunitatea de deputat.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0