Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incidente electorale: Informații actualizate oferite de Promo - LEX

© Sputnik / фото пресс-службы Promo-LEX Promo-LEX
 Promo-LEX  - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea de Observare Promo-LEX a făcut publică informația ce se referă la încălcările admise la alegerile de astăzi până la ora 18:30.

CHIȘINĂU, 3 nov - Sputnik. Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 3 noiembrie a recepționat, până la ora 18.30, 136 de rapoarte de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 48 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX în intervalul 13.30 – 18.30:

Alegeri locale 2019, turul doi: Prezența la vot - Sputnik Moldova
Video
Alegeri locale 2019, turul doi: Prezența la vot

Prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției) – 4 cazuri.

Secția de votare 30/30, Strășeni, Negrești. În perimetrul de 100 m de la SV, au fost observate afișe electorale ale concurenților.

Secția de votare 32/8, Ștefan Vodă, Carahasani. La o distanță de circa 50 m de la SV au fost observate afișe electorale ale unui concurent.

Secția de votare 14/14 Drochia, Macareuca. Afișaj electoral de tip A3, cu agitație electorală din partea unui concurent se află la o distanță de 80 metri de secția de votare.

Secția de votare 1/287 Chișinău, Bubuieci. În preajma SV au apărut pe stâlpi afișe electorale de la un concurent. Observatorul susține că dimineață nu erau.

Prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m – 10 cazuri.

Secția de votare 1/273, Chișinău, Sîngera. Aproximativ 10-13 persoane se află la o gheretă lângă SV, la o distanță de 50-60 m şi servesc băuturi calde. În acest grup de persoane se află şi un fost candidat la primar.
Secția de votare 23/31 Nisporeni, Seliște. În perimetrul de 100 m de la SV, un grup de 8 persoane – reprezentanți ai unui concurent, discutau cu aproape fiecare alegător.

CEC - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri locale 2019: Profilul candidaților la funcția de primar în turul II

Secția de votare 34/44 Telenești, Verejeni. La ora 13.55, timp de cel puțin 30 minute, candidații la funcția primar se aflau lângă secția de votare și comunică cu alegătorii la distanța de circa 50 m.
Secția de votare 16/39 Edineț, Lopatnic. La o distanță de 20 metri de secția de votare a fost observat președintele organizației teritoriale a unu partid – concurent care discuta cu o persoană timp de 20 min. După ce a observat că este monitorizat de observator, primul s-a urcat în automobil și a plecat.
Secția de votare 16/ 34 Edineț, Gordinești. La distanța de 15 metri de secția de votare începând cu ora 15.49, timp de cel puțin 30 minute se aflau persoane neautorizate.
Secția de votare 24/ 6 Ocnița, Otaci. Începând cu ora 16.47 , timp de 10 minute, o persoană neautorizată, se afla la distanță de 20 metri de secția de votare. De această persoană s-a apropiat un membru BESV și a luat o pungă cu un conținut neidentificat.
Secția de votare 1/67 Chișinău, Buiucani. Șoferul angajat al BESV, a fost prezent de dimineața în incinta SV. Acesta a participat la sigilarea urnelor și la desfășurarea altor activități BESV. După ce OTS a sugerat explicații de la președintele BESV, acesta a răspuns că șoferul are dreptul să fie prezent să ajute membrii BESV.
Как жители Молдовы голосовали на местных выборах в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale în Moldova: în ce condiții scrutinul va fi invalidat sau declarat nul

Secția de votare 34/30 Telenești, Negureni. Candidații la primar de Negureni au monitorizat prezența la vot toată ziua de la distanța de cca 70m.
Secția de votare 1/282 Chișinău, Băcioi. OTS raportează ca la o distanță de 3-5 metri de la SV au fost parcate două mașini (de culoare gri și un SUV negru). OTS menționează că a observat că o persoană din mașina gri, discuta cu alegători și a spus ”astăzi ai făcut un ban”.

Agitație electorală sau PR negru în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 2 cazuri.

Secția de votare 1/222, Chișinău, Rîșcani. Un alegător, în timp ce-și aștepta rândul la cabinele de vot, i-a îndemnat pe cei prezenți să voteze un anumit candidat. Președintele și membrii BESV i-au făcut observație.
Secția de votare 18/58 Florești, Sănătăuca. Membrii de familie a candidatului la funcția de primar din partea unui concurent, la o distanța de cca 80m de la secția de votare au efectuat agitație electorală începând cu ora 14.35 cel puțin 30 minute.

Transportarea organizată a alegătorilor (autocare, microbuze sau alte unități de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajmă) -7 cazuri

Secția de votare 5/2, Basarabeasca. Simpatizanții unui concurent transportă la SV alegătorii în etate, care inițial au scris cereri de a vota la locul aflării. De fiecare dată sunt observate mașini diferite.
Secția de votare 5/2, Basarabeasca. Fratele unui candidat a organizat transportarea romilor la SV.
Secția de votare 11/4, Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegatori la SV. Președinta SV a scris sesizare către poliție pentru a fi luate măsuri.
Secția de votare 11/5, Cimișlia. Un candidat a închiriat mai multe mașini care aduc organizat alegatori la SV (de fiecare dată mașinile sunt diferite).
Secția de votare 22/33, Leova, Sărata Răzeși. Un candidat, a transportat cu automobilul propriu 2 alegători care au fost scoși de la evidență din altă localitate. Acestora însă nu li s-a permis să voteze.
Secția de votare 16/34 Edineț, Gordinești. Cel puțin 4 alegători au fost transportați în mod organizat de către un candidat la funcția de primar cu mașina Renault Laguna.

Открытие участка нр.1/140 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri locale 2019: Tot ce trebuie să știi despre scrutin - Detalii

Secția de votare 1/208, Chișinău, Rîșcani. Un automobil WV negru, AI 290 numărul, cu câte de 4-5 persoane, a fost observat de minim 3 ori că se apropie de BESV, transportând câte 4-5 alegători.

Zvonuri, tentative sau chiar situații de recompense materiale sau bănești oferite alegătorilor în perimetrul de 100 m al secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor – 4 cazuri.

Secția de votare 9/41, Călărași, Temeleuți. Un consilier din partea unui concurent transporta organizat alegătorii la SV. După ce votau, aceștia se deplasau pentru cumpărături la două magazine ale căror proprietari sunt este unul dintre candidați.
Secția de votare 30/26, Strășeni, Micăuți. În poarta Casei de cultură, la o distanță de aproximativ 50 m de la SV, reprezentanții unui concurent oferă ceai și cafea. Din discuție cu localnicii, în prima jumătate a zilei s-a oferit pește viu gratuit.
Secția de votare 30/26, Strășeni, Micăuți. La o distanță de 50 m de SV, reprezentanții unui concurent au improvizat o masă unde oferă câte 100 de grame de alcool fiecărui alegător.
Secția de votare 28/54 Fălești, Pruteni. Din discuție cu localnicii, fratele unui candidat s-a adresat către alegătorii din satul Pruteni, cu propunerea de a transporta persoane cu buletine de identitate expirate către secția pașapoarte (Centru multifuncțional ASP) pentru a perfecta buletinul provizoriu și a determina să voteze pentru un anumit concurent contra sumei de 200 lei. Alegătorii erau transportați cu microbuzul de marca Mercedes nr. de înmatriculare C HM 691. Pe subiectul dat a fost sesizat IP Fălești. Potrivit informației obținute, pentru buletine provizorii la ASP Fălești s-au adresat 5 persoane de la Pruteni.

Încetarea/suspendarea nejustificată a votării în secția de votare – 1 caz.

Secția de votare 1/162 Chișinău, Ciocana. La ora 13.58- timp de aproximativ 12 minute, procesul de votare a fost suspendat din cauza că nu există conexiune la internet și sistemul SIAS Alegeri nu funcționează. La moment, un operator de rețea se ocupă de înlăturarea problemei date. Președintele BESV, a telefonat la CEC, pentru a solicita ajutor în vederea soluționării problemei date.

Deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta susține că nu a votat) – 7 cazuri.

Maia Sandu și Andrei Mudrea - Sputnik Moldova
Ce îndemn a făcut premierul Maia Sandu în ajun de alegeri, chiar în ziua tăcerii – Foto

Secția de votare 1/169 Chișinău, Ciocana. În cadrul verificării a datelor alegătorului, SIAS Alegeri a arătat că persona a votat. Însă acesta nu avea aplicată ștampila ”Votat” în buletinul de identitate, iar în listele acesta figura că nu a votat. După câteva apeluri telefonice organelor electorale superioare, președintele  a permis alegătorului să voteze.

Secția de votare 16/34 Edineț, Gordinești. Începând cu ora 14.25, timp de 10-15 minute nu a funcționat SIAS Alegeri.

Secția de votare 27/6 Rîșcani, Rămăzan. Începând cu ora 15.40 timp de aproximativ 40 minute nu lucrează un calculator al operatorului.

Secția de votare 27/46 Rîșcani, Bulhac. Începând cu ora 15.20 timp de aproximativ 40 minute nu lucrează un calculator al operatorului.

Secția de votare 1/31 Chișinău, Botanica. La unul din cele două calculatoare, nu funcționează sistemul SIAS Alegeri din cauza lipsei conexiunii la internet. Până la ora 18:20 problema nu a fost soluționată.

Secția de votare 32/5, Ștefan Vodă, Lazo. Timp de minim de minim 25 min. a lipsit conexiunea la internet, fiind completată o listă provizorie pe o foaie simplă.

Deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) – 5 cazuri.

Secția de votare 1/213, Chișinău, Rîșcani. În cazul unui alegător, s-a constatat că adresa din buletinul de identitate nu coincidea cu cea din listele electorale de bază. Membrii BESV au efectuat modificările în liste cu pixul.

Secția de votare 31/28 Șoldănești, Salcia. Un alegător cu drept de vot care avea domiciliul în raza secției nu s-a regăsit nici în listele electorale de bază și nici în RSA. Cât membrii BESV au contactat CEC, alegătorul a plecat fără să voteze.

Secția de votare 1/152 Chișinău, Centru. Mai multe adrese nu se regăsesc în listele electorale. În cele mai dese cazuri, acestea sunt adresele de la blocurile noi. Toate persoanele care nu se regăsesc în lista de bază, dar sunt atribuiți la SV, votează pe listele suplimentare.

Secția de votare 1/280 Chișinău, Băcioi. Cel puțin șapte alegători nu s-au regăsit în liste electorale, însă erau în SIAS Alegeri. Ei au fost incluse în listele suplimentare.

Secția de votare 1/8 Chișinău, Botanica. Alegătorul a observat că în listele electorale erau greșit introduse datele din buletin. Președintele BESV a luat hotărârea de a corecta greșeala cu pixul.

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 1 caz

Secția de votare 9/41, Călărași, Temeleuți. Un alegător a fotografiat buletinul de vot după ce a votat. La observațiile făcute de membrii BESV acesta nu a reacționat.

Buletin de vot - Sputnik Moldova
Alegeri locale 2019: Dreptul alegătorului care nu este în stare să completeze buletinul

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 2 cazuri.

Secția de votare 4/22, Anenii Noi, Floreni. Din cele două urne staționare prezente în SV, doar una a fost sigilată
Secția de votare 14/13 Drochia, Cotova. Din 4 urne mobile prezente, doar două sunt sigilate, iar altele două nu au fost sigilate.
Buletine de vot utilizate neconform – 1 caz.

Secția de votare 1/237, Chișinău, Rîșcani. În cabina de vot un alegător agresiv a rupt buletinul de vot și a vrut să iasă cu buletinul, însă președintele BESV a alertat poliția. În rezultat, alegătorul agresiv a lăsat buletinul de vot rupt și a plecat.
Altele – 4 cazuri

Secția de votare 1/133 Chișinău, Centru. Un alegător a votat cu fișa de la buletinul de identitate al altui alegător. Membrii BESV au identificat eroarea, după ce au aplicat ștampila „votat” pe fișă. Drept urmare, președintele BESV, a notat peste ștampila din fișă că este anulată. Alegătorul a scris o explicație și cazul dat a fost raportat la CEC.

Secția de votare 1/213, Chișinău, Rîșcani. Un alegator aflat în cabina de vot, a declarat că după aplicarea repetată a ștampilei VOTAT în buletinul de vot, aceasta nu este vizibilă. In rezultat, observatorul de la un concurent a intrat în cabina de vot şi a aplicat stampila.

Secția de votare 31/6, Șoldănești, Chipeșca. A fost depusă o sesizare de la reprezentat cu drept de vot consultativ la CECE 1 a unui concurent, însă președintele BESV refuză să primească și să o examineze. Sesizarea vizează agitația electorală.

Secția de votare 1/287 Chișinău, Bubuieci. Președintele și secretara SV a permis unui alegător să voteze fără buletin de identitate, doar cu fișa de însoțire. S-a motivat prin faptul că fișa conținea ștampila specială de la primul tur.

Incidente semnalate de către cetățeni:

Misiunea de Observare Promo-LEX menționează că până la ora 18.30 a recepționat minimum 15 apeluri telefonice și cel puțin 18 mesaje pe rețele de socializare cu privire la anumite incidente ce s-ar fi produs pe parcursul zilei alegerilor: transportarea organizată a alegătorilor (7), agitația electorală în ziua alegerilor (6 cazuri), situații de corupere a alegatorilor (4), apeluri telefonice din partea susținătorilor concurenților electorali privind necesitatea de a ieși la vot (1) etc.

Fluxul de știri
0