Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce se întâmplă la secțiile de votare: Cele mai dese încălcări raportate de observatori

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea de Observare Promo-LEX a semnalat primele încălcări care au avut loc în cadrul turului doi al alegerilor locale generale. Până la ora 09:00, observatorii au raportat 31 de incidente.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. În Moldova are loc astăzi turul doi al alegerilor locale generale, în mai multe localități dințară urmând să fie aleși primarii. Misiunea de Observare Promo-LEX a raportat deja 31 de incidente care au avut loc la secțiile de votare până la oara 09:00.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Societate
Președintele CEC, un ultim apel către candidații electorali

Potrivit observatorilor, este vorba de mai multe cazuri de prezență a materialelor publicitare în raza secțiilor de votare, urne de vot care nu au fost sigilate conform procedurii legale, agitație electorală, fotografierea buletinelor de vot etc.

Iată care sunt încălcările semnalate de Misiunea de Observare Promo-LEX:

Un caz de deschidere cu deficiențe a secției de votare. Este vorba de secția 1/113 Chișinău, Centru.

Au fost șase cazuri de prezență a materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare (100 metri de la localul secției).

Urnele de vot nu au fost sigilate potrivit procedurilor legale/ ruperea/ deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot – 9 cazuri.

La trei secții de vot a fost întrerupt procesul de filmare la operațiile de deschidere a SV – 3 cazuri.

Второй тур местных выборов в Кишиневе - Sputnik Moldova
Societate
CEC: La două secții de votare au fost înregistrate incidente la deschidere

Observatorii au constatat două cazuri de agitație electorală sau ”PR negru” în perimetrul de 100 m şi/sau în incinta secției de votare pentru a determina alegerea alegătorilor.

Totodată, au fost înregistrate cinci cazuri de deficiențe în funcționarea SIAS Alegeri (suspendarea funcționării; situații când SIAS Alegeri indică faptul că alegătorul a votat, iar acesta

Fotografierea buletinelor de vot, alte încălcări ale secretului votului (prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opțiunii alegătorului etc.) – 3 cazuri

Au mai fost înregistrate și două cazuri de deconectare a curentului electric în escțiile de votare.

Duminică, 3 noiembrie 2019, în 384 de localităţi din Republica Moldova are loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor. Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar candidează 768 de persoane. 589 dintre candidați sunt bărbați și 179 sunt femei. Cel mai tânăr dintre candidați are 25 de ani, iar cei mai în vârstă au câte 72 și, respectiv, 74 de ani. Din totalul candidaților la funcția de primar 85 sunt independenți, iar 683 reprezintă o formațiune politică.

Fluxul de știri
0