Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine este Ion Ceban, candidatul la funcția de primar general al Chișinăului

© Sputnik / Miroslav RotariIon Ceban
Ion Ceban  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Ion Ceban, în vârstă de 39 de ani își încearcă norocul pentru a doua oară la funcția de primar general al Chișinăului. La Primăria Chișinău, Ceban a activat prima dată acum 19 ani.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Ion Ceban, candidatul Partidului Socialiștilor la funcția de primar general al Chișinăului se va duela pentru a doua oară cu contracandidatul său, Andrei Năstase. Ion Ceban a ajuns pentru prima dată la Primărie în anul 2000. A activat în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială, elaborare, coordonare proiecte și programe, domeniul social.

ЛГБТ - Sputnik Moldova
Test LGBT, în cadrul dezbaterilor electorale: Cine l-a trecut: Năstase sau Ceban – Video

De la Primărie a trecut la Guvern, în 2002, în calitate de director și vicedirector al departamentului proiecte din cadrul Rețelei Informaționale a Guvernului. Din 2004, timp de un an, Ion Ceban a îndeplinit funcția de consultant principal, domeniul politica internă, în cadrul Aparatul Președintelui Republicii Moldova.

În 2005 revine la Guvern și administrează programele pentru tineret, în funcția de vice-ministru al Educației și Tineretului.

A mai ocupat și alte funcții publice, cum ar fi consultant,  șef al cabinetului vicepreședintelui Parlamentului în perioada 2009–2011. Timp de un an, din 2008 până în 2009, a fost șef al secretariatului comisiei naționale pentru integrare europeană.

Din iunie 2019 a fost numit în funcția de vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova, fiind ales deputat pe lista PSRM la scrutinul februarie curent. 

Protest, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Cine câștigă când Năstase se bate cu Ceban sau de ce PDM va ieși din comă foarte curând
Totodată, din 2015, Ion Ceban a făcut parte din Consiliul municipal Chișinău, în funcția de președinte al fracțiunii PSRM în CMC.

Și-a început activitatea de deputat în Paramentul Republicii Moldova din 2011. Tot atunci a fost numit vicepreședinte al Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Ion Ceban s-a născut pe 30 iunie 1980, în Chișinău. Este căsătorit și tată a doi copii. De profesie este matematician. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Federației Ruse, Școala Națională de Administrare pe lângă prim-ministrul Republicii Franceze.

La moment studiază la Școala de Administrare din Berlin, Republica Federală Germania și face doctoratul în Administrație Publică la Moscova, Federația Rusă.

În urma scrutinului din 20 0ctombrie 2019, în turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al Capitalei au acces candidatul socialiștilor Ion Ceban și cel al Blocului ACUM (DA și PAS) Andrei Năstase. Amintim că Ceban a acumulat în primul tur 40,19% din voturi, iar pentru Năstase au votat 31,08% dintre alegători.

Fluxul de știri
0