Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Test LGBT, în cadrul dezbaterilor electorale: Cine l-a trecut: Năstase sau Ceban – Video

© AFP 2024 / ARMEND NIMANIЛГБТ
ЛГБТ - Sputnik Moldova
Abonare
Marți, la TVR Moldova, au fost organizate dezbateri electorale la care au participat cei doi candidați pentru turul doi al alegerilor pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău: candidatul PRSM, Ion Ceban, și candidatul ACUM, Andrei Năstase.

Moderatorul Vasile Munteanu, din pură curiozitate profesională sau din dorința de-al pune în cofă pe candidatul socialist, l-a întrebat pe Ion Ceban dacă va autoriza sau nu marșurile homosexualilor atunci când va deveni primar al Capitalei.   

"Dacă ajungeți primar, veți autoriza marșurile minorităților sexuale, de exemplu, pentru că e vorba inclusiv de respectarea dreptului la întrunire", în felul acesta și-a formulat Munteanu întrebarea.

Întrebare la care candidatul socialist a răspuns clar și răspicat că nu va autoriza marșurile homosexualilor:

"Ceban: Eu și anterior mi-am mai expus opinia în această privință. Și vreau să reiterez: faci ce vrei, dar atâta timp cât nu afectează acest lucru alte lucruri. Noi am zis nu o dată: acasă, poftim, facem ce doriți, dar haideți să nu facem ceea ce deranjează altă parte a societății, în public. Nu, nu voi autoriza.

Munteanu: Nu veți autoriza?

Ceban: Nu.

Munteanu: Asta înseamnă că nu veți respecta drepturile acelei categorii.

Ceban: Noi trebuie să respectăm drepturile majorității, în primul rând. Și dacă ați întreba în stradă unul sau al doilea ce se întâmplă, cum se întâmplă, cred că ați primi un răspuns foarte clar că: faceți ceea ce vă doriți, nimeni nu vă lezează drepturile, dar nu expuneți asta în public, asta este poziția inclusiv a mea" – acesta a fost dialogul dintre Munteanu și Ceban.

Este de notat faptul că Vasile Munteanu nu l-a întrebat și pe Andrei Năstase dacă, în eventualitatea că va ajunge primar, va autoriza sau nu marșurile homosexualilor. Așa că nu putem să știm ce va face candidatul ACUM în această situație, dar am putea să deducem acest fapt. Și asta pentru că, răspunzând la o altă întrebare (despre voturile unioniștilor la care ar aspira Năstase), candidatul ACUM a ținut să-i dea o replică contracandidatului său socialist, spunându-i că drepturile tuturor trebuie respectate.

"Drepturile și libertățile tuturor trebuie respectate. Constituția trebuie respectată și regret că contracandidatul meu apelează la trucuri ieftine legat de acest subiect", a declarat Năstase.

Acum ne vine greu să înțelegem dacă promovarea în public a comportamentelor sexuale netradiționale şi amorale constituie un drept pe care Năstase este decis să-l respecte când va ajunge primar sau el s-a referit la altceva.

Oricum, impresia mea este că Andrei Năstase a dezamăgit un segment al electoratului anume pentru că nu a luat atitudine clară în acest caz. Cel puțin i-a dezamăgit pe doi mitropoliți, Vladimir și Petru, cu care, acum o lună jumătate, a înălțat, într-o atmosferă festivă, un Crucifix în incinta Ministerului de Interne.

Майя Санду и Андрей Нэстасе - Sputnik Moldova
Gestul de astăzi prin care Andrei Năstase se depărtează doctrinar de Maia Sandu – Video

Atunci afirmam că prin acest gest al său, liderul PPDA s-a plasat de partea creștinilor, tradiționaliștilor, conservatorilor din Republica Moldova, care, deși constituie majoritatea absolută în societatea moldovenească, în ultima perioadă, ei și valorile pe care le împărtășesc sunt supuși unui atac virulent atât din interior, cât, mai ales, din exterior. Și mai spuneam că Andrei Năstase se plasează printre puținii lideri politice de la Chișinău cu relevanță care se identifică cu comunitatea creștinilor și a tradiționaliștilor.

Mă tem că astăzi nu aș mai putea face astfel de afirmații despre Andrei Năstase. În schimb, în mod sigur, de astfel de calificative se poate bucura Ion Ceban.

Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, Iași - Sputnik Moldova
Părintele Calistrat o spune verde în ochi: Toleranța - îngăduință a toate relele

Știu că sunt o mulțime de băgători de seamă care așteaptă o ocazie, fie și oricât de mică, ca să raporteze public și pe alte canale că iată Sputnik Moldova face propagandă și partizanat politic în plină campanie electorală. Nimic mai fals. E doar o luare de atitudine într-o chestiune de moralitate, normalitate, de pe o parte, și imoralitate și anormalitate, pe de altă. Campania electorală este doar o coincidență. Acum concluziile să le facă cititorul: și cel car este alegător, și cel care nu este.

Și încă ceva. Am spus mai sus că moderatorul dezbaterilor electorale Vasile Munteanu a încercat să-l pună în cofă pe Ion Ceban întrebându-l dacă va autoriza sau nu marșurile homosexualilor în caz că va ajunge primar. În opinia mea, de fapt, Munteanu i-a ridicat mingea la plasă lui Ceban.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0