Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine câștigă când Năstase se bate cu Ceban sau de ce PDM va ieși din comă foarte curând

© Sputnik / Miroslav RotariProtest, 09 iunie 2019
Protest, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Am urmărit dezbaterile electorale organizate ieri de o televiziune locală, la care au participat cei doi candidați pentru funcția de primar general al Capitalei: Andrei Năstase și Ion Ceban.

Pot să spun că cei doi s-au păruit spectaculos, și-au aplicat lovituri dure, inclusiv sub centură, și-au adus acuzații grele și chiar foarte grele. De parcă n-ar fi parteneri, aliați politici și nu ar guverna împreună. În special, Andrei Năstase a manifestat exces de zel, cred eu, în mod absolut inutil. În cadrul polemicii, el a depășit limitele bunului simț și bunei creșteri, numindu-l "mincinos ordinar" pe Ceban.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Năstase dezgroapă securea războiului: Câte zile mai are majoritatea parlamentară? – Video

Ion Ceban a fost mai cumpătat, deși nici el nu l-a cruțat pe candidatul ACUM. Dar nici nu avea cum să-l cruțe, fiind obligat să pareze și să răspundă pe potrivă la atacurile lui Năstase.

Nu voi reproduce aici acuzațiile pe care și le-au adus cei doi. Deși sunt conștient că niciunul dintre ei nu este sfânt, totuși sper că niciunul dintre ei nu a săvârșit ceea de ce a fost acuzat de oponentul său. Altfel ar fi grav, extrem de grav.

Cum poate fi explicat acest război total între Năstase și Ceban? Simplu, așa cum am afirmat și ieri: candidatul ACUM crede că radicalizarea mesajului și războiul cu socialiștii poate mobiliza electoratul de dreapta în favoare sa.

Полуоткрытый люк  - Sputnik Moldova
Năstase are dreptate că nu-și aduce familia acasă: Cazul de astă noapte, din Strășeni

Reprezentanții blocului ACUM sunt acuzați, tot mai des în ultima perioadă, de faptul că au constituit majoritatea parlamentară cu PSRM. Aceste reproșuri vin nu doar din partea unor simpli alegători, ci chiar a unor deputați ai acestui bloc politic. Cum ar fi Octavian Țîcu, care a decis să-și clădească pe asta o carieră politică, folosind blocul ACUM cu care a venit în Parlament ca trambulină politică, dar și ca obiect al criticilor sale.

Păruiala dintre Năstase și Ceban ar putea să degenereze într-un adevărat război politic între formațiunile pe care ei le reprezintă sau ar putea ca acest lucru să nu se întâmple și să se stingă imediat după 3 noiembrie, de parcă nici nu ar fi fost. Dar, oricum, ea va avea consecințe proaste pentru ambele formațiuni politice (PPDA și PSRM). Și, în primul rând, cât ar părea de straniu, va contribui la revenirea în forță pe scena politică a Partidului Democrat. Vorba ceea: când doi se bat, al treilea câștigă.

Ceea ce nu a înțeles Năstase este faptul că acuzațiile pe care i le aduce lui Ceban sunt descalificante și pentru el, pentru că el este parte, alături de Ceban, la aceeași guvernare. Ele compromit întreaga majoritate parlamentară.   

Astăzi avem pe scena politică doar trei entități reprezentative: PSRM, ACUM (PAS+PPDA) și PDM. În condițiile în care PSRM și ACUM  se terfelesc reciproc, PDM are toate șansele să-și revină din coma politică în care se mai află află.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției.

Fluxul de știri
0