Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Incidente electorale: O persoană a votat pentru alta – ce a făcut președintele secției

© Sputnik / Miroslav RotariКишиневцы голосуют на втором туре местных выборов
Кишиневцы голосуют на втором туре местных выборов - Sputnik Moldova
Abonare
Misiunea de Observare Promo-Lex a turului doi al alegerilor locale generale, din 3 noiembrie, a recepționat în prima jumătate a zilei un număr de 88 de rapoarte despre incidente la secțiile de votare.

CHIȘINĂU, 3 nov – Sputnik. Într-un briefing susținut după prânz, reprezentanții Promo-Lex au prezentat o sinteză vâzând 57 de incidente electorale.

Бумажник - Sputnik Moldova
Politică
Ce salariu va primi noul primar al Chișinăului: Precizarea oficială oferită pentru Sputnik

În două cazuri, ambele înregistrate în municipiul Chișinău, în cabina de vot au intrat, nejustificat, două persoane – în Sectorul Ciocana și la Durlești.

În primul caz, de la Ciocana (SV 1/ 176), în cabina de vot au intrat împreună doi soți, iar președintele secției nu ar fi reacționat în niciun fel.

În Durlești (SV 1/276), două persoane în etate s-au aflat împreună în cabina de vot, una votând pentru cealaltă, motivând că „vede rău”. Președintele secției de votare a anulat cele două buletine și le-a oferit ambelor persoane buletine noi.

În alte două cazuri a fost vorba despre obstrucționarea/limitarea procesului de observare a alegerilor (Dondușeni, Frasin și Criuleni, Bălăbănești).

Andrei Năstase și-a exercitat dreptul la vot - Sputnik Moldova
Video
Andrei Năstase a votat pentru o „societate liberă de minciună și trădare” - Video

În 10 cazuri, observatorii Promo-Lex au raportat prezența materialelor de publicitate electorală, afișaje, panouri electorale în raza secției de votare.

În 13 cazuri, a fost constatată prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau la o distanță mai mică de 100 de metri de la aceasta. 

În cele mai multe cazuri, „persoanele neautorizate” erau candidați la funcția de primar ce se aflau în apropierea secției, stând de vorbă cu observatori din partea lor sau cu susținători.

În satul Bravicea, din Călărași, „potrivit zvonurilor”, după cum a informat Promo-Lex,  la o distanță de 100 de metri de la secția de votare, la un magazin „s-ar oferi gratis băuturi alcoolice”.
Ion Ceban așteaptă schimbări cât mai rapide în Chișinău - Sputnik Moldova
Video
Ion Ceban așteaptă schimbări cât mai rapide în Chișinău - Video

Observatorii au mai raportat un caz de comportament agresiv al unui observator din partea unui candidat la Basarabeasca, două cazuri de deconectare a energiei electrice, în rezultatul cărora în secțiile de votare s-au format rânduri de până la 15 persoane (în satele Viișoara și Purcari din Ștefan Vodă).

Alte 7 cazuri țin de ruperea, deteriorarea sau absența sigiliilor pe urnele de vot. Iar în 3 cazuri au fost constatate deficiențe în listele electorale - discrepanță între adrese, alegător decedati,  semnătură în locul altei persoane.

Fluxul de știri
0