Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iluminarea artistică a clădirii Primăriei Chișinău: Ce spune Ion Ștefăniță

© Sputnik / OsmatescoIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Fațada Primăriei Chișinău urmează să fie iluminată artistic, dar asta se va întâmpla numai după ce va fi restaurată.
Iluminarea artistică a clădirii Primăriei Chișinău: Ce spune Ion Ștefăniță

Clădirea Primăriei municipiului Chișinău se numără printre monumentele de arhitectură şi istorie de însemnătate națională.

Clădirea hotelului „Moldova” din Chișinău. A fost reconstruită în anul 1950 pe baza clădirii neterminate a Adunării Ofițerilor, anii `30, sec. XX.  - Sputnik Moldova
Care este starea monumentelor și locurilor istorice din Moldova

După renovare, Primăria Capitalei va fi iluminată în cadrul proiectului "Chișinăul de seară – Oraşul luminilor". Inițiativa de a ilumina artistic pe timp de noapte mai multe clădiri istorico-culturale valoroase din Chișinău a venit de la directorul Agenției de Inspectare și Reabilitare a Monumentelor, Ion Ștefăniță.

"Elementele arhitecturale impresionante vor fi iluminate artistic. Sunt niște elementele la care nu atragem atenția ziua, dar ar putea fi scoase în evidență noaptea", a declarat Ion Ștefăniță pentru Sputnik.

Potrivit lui Ștefăniță, documentația de proiect pentru restaurarea clădirii Primăriei a fost elaborată, au fost obținute toate avizele necesare și actele ce permiteau efectuarea lucrărilor, însă aceasta așa și nu a fost renovată.

"Lipsește finanțarea - 60 de milionare de lei care ar asigura executarea de calitate a lucrărilor de restaurare a clădirii Primăriei", a declarat el.

Mai mult, Ștefăniță spune că din cele 4000 de clădiri care există în centrul istoric al Chișinăului, 810 sunt cu statut separat de protecție. 80 de procente dintre acestea necesită a fi restaurate.

Recent, la inițiativa lui Ștefăniță a fost realizat proiectul de reamenajare a zonelor pietonale din perimetrul străzilor Maria Cebotari – str. Alexei Șciusev – str. Sfatul Țării – str. Mihail Kogălniceanu din Chișinău, iar clădirea Muzeului de Etnografie și Istorie Naturală care se află în această regiune a fost iluminată pe timp de noapte. 

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0