Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Coaliția PSRM-ACUM va fi creată și la nivel local în peste 25 de raioane

© Facebook / Consiliul raional RâșcaniConsiliul raional Râșcani
Consiliul raional Râșcani - Sputnik Moldova
Abonare
Aleșii locali din peste 25 de raioane din partea PSRM și ACUM s-au înțeles asupra creării coalițiilor locale la nivel de raion.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. În peste 25 de raioane din țară, în consiliile raionale alese în urma scrutinului din 20 octombrie, s-a convenit asupra creării unei majorități PSRM-ACUM. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Igor Dodon, în cadrul unei emisiuni televizate.

”La nivel local, în 20-25 de raioane s-a convenit asupra unei înțelegeri de principiu cu privire la crearea majorității în consiliile raionale pentru alegerea președintelui de raion - sau a reprezentantului PSRM ori a celui din Blocul ACUM”, a declarat șeful statului.

Dodon susține că în zilele ce urmează noua componență a consiliilor raionale se va convoca în ședință și va alege conducerea raionului.

”În foarte multe raioane, peste 25 la ziua de azi, s-a convenit asupra creării coalițiilor locale PSRM-ACUM. Cred că în următoarele zile vor avea loc ședințe și vor fi numiți președinții de raioane sau din partea PSRM ori din partea Blocului ACUM”, a spus președintele țării.

În opinia șefului statului, este corect ca majoritatea creată în Parlament să se realizeze și la nivel local.

La 3 noiembrie va avea loc turul doi al alegerilor locale generale

Duminică,  3 noiembrie 2019, în 383 de localităţi din Republica Moldova va avea loc turul al doilea de scrutin pentru alegerea primarilor.

Consiliul Raional Orhei - Sputnik Moldova
Politică
Președinții de raioane nu vor mai putea fi persoane din afara consiliului local

În cadrul alegerilor locale generale de duminică, 20 octombrie 2019, au fost aleși 515 primari.

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunță că votarea în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor locale generale se va efectua în baza acelorași liste electorale utilizate la primul tur.

Alegătorii care, în perioada dintre primul și cel de-al doilea tur al alegerilor locale generale, și-au schimbat domiciliul sau reședința vor putea vota în baza acelorași liste electorale, în secțiile de votare conform reședinței existente la data de 20 octombrie 2019.

Totodată, alegătorii care au depus cerere privind votarea la locul aflării în primul tur de scrutin, își pot exercita dreptul la vot la domiciliu și în turul al doilea, chiar dacă nu au depus repetat cerere în acest sens, cu excepția cazului când au renunțat la acest drept, în aceeași formă în care au făcut solicitarea. Biroul electoral al secției de votare urmează, la adoptarea deciziei de deplasare a urnei mobile, să confirme solicitările care au fost depuse pentru primul tur de scrutin.

Fluxul de știri
0