Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alimentația în școli și grădinițe: Copiii vor primi apă în loc de suc - Iată de ce

© Pixabay / Regenwolke0grădiniță
grădiniță - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul General al Guvernului a susținut astăzi o conferință de presă în care a vorbit despre modificările care urmează să fie întreprinse în ceea ce privește alimentația în școli și grădinițe.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Secretarul General al Guvernului, Andrei Spânu, a susținut astăzi o conferință de presă. În cadrul acesteia el a prezentat Planul de acțiuni imediate – ”10 pentru copii”.  Potrivit lui, scopul acestui proiect este de a îmbunătăți alimentația și aprovizionarea cu apă potabilă în școli și grădinițe. Una dintre acțiunile preconizate este de a le oferi copiilor apă în loc de suc.  

Lucia Gavriliță - Sputnik Moldova
Cele mai frecvente greșeli comise de părinți în alimentația copiilor

”Una dintre ideile acestui proiect a fost ca copiilor să li se ofere mai multă apă decât sucuri pentru că sucurile conțin prea mult zahăr și sunt dăunătoare ei. Asta ar fi o mișcare în acest sens”, a precizat Spânu.

Andrei Spânu s-a referit și la calitatea apei consumate în școli și grădinițe.

”Apa din fiecare a cincea instituție de educație nu corespunde parametrilor sanitaro – chimici și a celor microbiologici”, a precizat Andrei Spânu.

Secretarul General al Guvernului a precizat că, în urma unei dispoziții a premierului Maia Sandu, au fost organizate mai multe discuții și consultări cu autoritățile publice centrale referitor la alimentația copiilor în școli și grădinițe. 

”Ne dorim să creștem semnificativ gradul de responsabilitate a celor care se fac vinovați de această situație. Mă refer la managerii instituțiilor, dar și la agenții economici. Ne propunem să modificăm hotărârea de Guvern astfel încânt să-i înscriem în lista de interdicții a achizițiilor publice pe operatorii economici, pe fondatorii și administratorii nominali ai acestora în cazul în care cei din urmă nu și-au îndeplinit obligațiile asumate în cadrul procesului de achiziție. De acum încolo, toți doritorii de a participa la achiziții publice vor trece prin acest filtru”, a mai punctat Spânu.

Autoritățile își mai propun să opereze modificări la codul contravențional și codul penal pentru a înăspri sancțiunilor în cazul încălcărilor normelor privind alimentația copiilor.

Обед - Sputnik Moldova
Societate
Anunț bombă: Guvernul vrea un alt sistem de alimentație în școli și grădinițe - detalii

”Vom eficientiza procedura de achiziții publice astfel încât managerii instituțiilor de învățământ să se preocupe de calitatea alimentației și mai puțin de birocrația care se impune prin acest proces. Să ajustăm meniul la modelul național recomandat copiilor și elevilor conform normelor fiziologice de consum și includerea elementelor de alimentație sănătoase. De asemenea vom elabora caietul de sarcini tip cât și reglementările tehnice standardizate pentru achiziționarea produselor alimentare conform standardelor de calitate specifice pentru copii și elevi”, a mai punctat Spânu.

Spânu a mai precizat că vor fi sporite investițiile pentru a asigura alimentația cu apă potabilă prin instalarea dozatoarelor în pentru instituțiile de învățământ care se confruntă cu asemenea necesități.

Amintim că, la începutul lunii curente, prim-ministrul Maia Sandu a sesizat instituțiile abilitate în legătură cu pătrunderea pe piață a produselor alimentare neconforme și și achiziția acestora în instituțiile sociale.

În context, inspectorii ANSA au efectuat în perioada 11–22 octombrie 633 de controale în instituții de învățământ general, spitale, aziluri, depozite alimentare, piețe agroalimentare și instituții pentru copii cu dezabilități. În urma verificărilor, au fost depistate un șir de nereguli grave.

Astfel, au fost găsite peste 250 de kilograme de pește neconform, peste 140 de kilograme de produse alimentare neconforme și peste 100 de ouă cu termenul expirat.

Fluxul de știri
0