Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Anunț bombă: Guvernul vrea un alt sistem de alimentație în școli și grădinițe - detalii

© Sputnik / Владимир Песня / Accesați arhiva multimediaОбед
Обед - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit autorităților actualul sistem de alimentație din instituțiile de învățământ din Moldova este depășit - iată ce propune Guvernul.

CHIȘINĂU, 21 oct — Sputnik. Guvernul consideră că actualul sistem de alimentație din școli și grădinițe din țara noastră este depășit. Astfel, Cabinetul de Miniștri intenționează să implementeze un alt model modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale.

Această chestiune a fost discutată de premierul Pavel Filip cu reprezentantul unei companii din Lituania, care are o experiență de 15 ani în domeniu și asigură acest proces publică în mai multe instituții educaționale din țările Baltice și din Ucraina.

Principalele probleme din sistem

Potrivit Guvernului, principalele probleme din domeniu constituie — ”lipsa personalului calificat, salariile mici, procesul anevoios și ineficient de achiziții, utilajul învechit, cheltuieli neargumentate și utilizarea ineficientă a banilor publici”.

”În opinia specialiștilor, aceste probleme pot fi depășite prin implementarea unui concept modern de organizare a alimentației în instituțiile educaționale, iar modelul lituanian ar putea fi un exemplu în acest sens. Acesta se bazează pe externalizarea serviciilor, fapt ce asigură mai multă eficiență în administrarea resurselor și contribuie la îmbunătățirea calității alimentației”, informează guvernul printr-un comunicat.

Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Guvernul reglementează efectuarea achizițiilor publice prin platforma online „MTender”

Totodată, prin intermediul unui sistem informațional, părinții ar putea să monitorizeze online alimentarea copiilor.

În funcție de capacitatea instituției, bucatele pot fi pregătite pe loc sau furnizate de compania de catering. Sunt optimizate și cheltuielile de logistică și achiziție.

Premierul a dispus crearea unu grup de lucru cu participarea reprezentanților Ministerului Educației Culturii și Cercetării, Ministerului Finanțelor și ai companiei lituaniene pentru a efectua o analiză detaliată a costurilor și a elabora un proiect privind pilotarea noului model de organizare a alimentației în instituțiile educaționale în unul dintre raioanele țării.

Fluxul de știri
0