Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Gata cu controalele de stat inopinate: Din 2020 toate vor fi planificate

© Sputnik / А. Соломонов / Accesați arhiva multimediaAsocia Industrială de Tricotaj „Steaua Roșie", secția mașini automatizate
Asocia Industrială de Tricotaj „Steaua Roșie, secția mașini automatizate - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Instituțiile care au realizat cele mai multe controale de stat sunt: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor - peste 30 de mii de controale, Serviciul Fiscal de Stat - aproape 19 mii și Agenția Națională pentru Sănătate Publică - 11 mii de controale.

CHIȘINĂU, 30 oct – Sputnik.  De la 1 ianuarie 2020, controalele de stat asupra activității întreprinzătorilor vor fi planificate și efectuate exclusiv în Registrul de Stat al Controalelor. Subiectul controalelor de stat a fost dezbătut în cadrul ședinței Consiliului Național pentru Soluționarea Disputelor, desfășurată la Guvern.

Potrivit unui raport prezentat la ședință, aproape 70% din numărul controalelor de stat efectuate în anul 2018 au fost inopinate și doar 30% - planificate. Astfel, din numărul total de peste 65 de mii de controale efectuate, aproape 45 de mii au fost neplanificate.

Secretarul General al Guvernului, Andrei Spînu, a solicitat ca pe viitor, majoritatea controalelor de stat asupra activității agenților economici să fie planificate și nu invers.

Бар Sensi - Sputnik Moldova
Societate
Vin zile grele pentru agenții economici: Iată ce i-a obligat Guvernul

”Nemulțumirea oamenilor față de organele de control este foarte mare, iar încrederea acestora în instituțiile statului este extrem de mică. Lucrurile nu mai pot continua așa. Controalele de stat nu trebuie să fie o bâtă pentru întreprinzători și nici o sursă de încurajare a corupției”, a declarat Spînu.

Datele prezentate în raport pentru primele 6 luni ale anului în curs mai arată că numărul controalelor planificate pentru întreg anul curent, 28 de mii de controale, a fost deja depășit în prima jumătate a anului, fiind efectuate circa 32 de mii de verificări. Șeful Cancelariei de Stat a cerut ca din anul viitor controalele să fie desfășurate în mod organizat, să aibă scopul de informare și nu de sancționare. În plus, toate acțiunile să fie incluse în Registrul de Stat al Controalelor (RSC.

În topul instituțiilor care anul trecut au realizat cele mai multe controale de stat se înscriu: Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor - peste 30 de mii de controale, Serviciul Fiscal de Stat - aproape 19 mii și Agenția Națională pentru Sănătate Publică care a înregistrat circa 11 mii de controale.  

Din 2020 va fi aplicată o nouă versiune a Registrului de Stat al Controalelor, elaborat cu suportul experților de la Banca Mondială.

Fluxul de știri
0