Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șoferii pot economisi timp și nervi: Cum obții mai ușor un nou permis auto

© Sputnik / Miroslav RotariStrada Alecu Russo
Strada Alecu Russo - Sputnik Moldova
Abonare
În Republica Moldova vor fi introduse permise de conducere de tip nou, nu mai târziu de 1 ianuarie 2020. În plus, până la sfârșitul anului 2019 expiră permisele a peste 19 mii de conducători auto. În 2020, aproximativ 40 de mii de șoferi își vor reînnoi permisul auto.

CHIȘINĂU, 24 sept – Sputnik. Nu mai târziu de 1 ianuarie 2020, în Republica Moldova urmează să fie emis un nou tip de permis auto, conform unei decizii a Guvernului din luna august. Cei care vor dori să-l dețină vor avea posibilitatea să-l comande online.

Noul permis de conducere va fi de tip cartelă pe bază de policarbonat, cu gravare laser, de formatul „ID-1”, cu excluderea din acest document a câmpului de date numărul 14 „Grupa sanguină” și rezervarea a două spații (13 și 14) pentru unele eventuale inscripționări de către autoritatea emitentă.

Și preschimbarea permiselor de conducere în formatul actual poate fi comandată online în Republica Moldova, în baza cererii electronice depuse prin intermediul portalului serviciilor electronice e-services.md.

Taxa pentru eliberarea unui nou permis auto în termen de 30 de zile calendaristice este de 320 de lei, potrivit site-ului oficial.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Se schimbă permisele de conducere – Decizia pe care a luat-o Guvernul

Cererea nu se acceptă dacă permisul de conducere deținut nu figurează în „Registru de stat al conducătorilor de vehicule”, dacă asupra dreptului de a conduce al solicitantului au fost aplicate restricții, dacă actul de identitate al titularului nu mai este valabil, dacă solicitantul nu este apt să conducă vehicule din unele sub/categorii înscrise în permisul de conducere deținut. 

Pentru a plasa o comandă electronică pentru preschimbarea permisului auto, solicitantul oferă următoarele informaţii: datele personale (IDNP, numele, prenumele); datele buletinului de identitate valabil; datele permisului de conducere deținut (numărul permisului de conducere deținut, data eliberării şi sub/categoriile admise); datele adeverinţei medicale a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obţinerea permisului de conducere, eliberată de o instituţie autorizată, valabilă la data depunerii comenzii și eliberarea permisului de conducere solicitat.

Veaceslav Sârbu - Sputnik Moldova
Ce faci dacă ai uitat permisul auto acasă și ești oprit de polițiști - detalii

Este obligatorie introducerea informației privind restricțiile indicate în adeverința medicală și a datelor din avizul consultativ privind starea narcologică a sănătăţii.

După plasarea comenzii, memoriul privind prestarea serviciului online trebuie copiat sau printat.

Suma indicată în memoriu se achită la unul dintre oficiile „Poşta Moldovei" (numărul comenzii este indicat în memoriu), prin sistemul de achitări MPay.

La eliberarea domentului, la adresa indicată în cerere, solicitantul va trebui să prezinte: actul de identitate (originalul şi copia); certificatul medical (originalul şi copia); bonul de plată; permisul de conducere actual - (originalul şi copia).

Fluxul de știri
0