Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curtea Constituțională, în ședință pentru validarea mandatelor noilor deputați

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Curtea Constituțională va examina sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, nr. 33, nr. 48 și nr. 50 din 20 octombrie și validarea mandatelor deputaților aleși.

CHIȘINĂU, 29 oct – Sputnik. Curtea Constituțională se întrunește în ședință pentru validarea mandatelor deputaților aleși în cadrul alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie. Magistrații se vor întruni în ședință joi, 31 octombrie, începând cu ora 09:00.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
CEC merge la Curtea Constituțională

Curtea va examina sesizarea Comisiei Electorale Centrale privind confirmarea rezultatelor alegerilor parlamentare noi în circumscripțiile electorale uninominale nr. 17, nr. 33, nr. 48 și nr. 50 din 20 octombrie și validarea mandatelor deputaților aleși.

CEC a luat act, în cadrul ședinței din 25 octombrie, de rezultatele alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripții electorale uninominale, care au avut loc pe 20 octombrie.

Patru deputați noi în Parlamentul de la Chișinău

În urma alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie 2019, care au avut loc în patru circumscripții uninominale, în Parlamentul Republicii Moldova au acces un socialist, un democrat și doi candidați din partea Blocului Electoral ACUM Platforma DA PAS. În Parlament urmează să ajungă Ghenadie Verdeș (PDM), Vasile Năstase (Blocul ACUM), Galina Sajin (Blocul ACUM) și Vitalii Evtodiev (PSRM).

Pe 20 octombrie 2019, în paralel cu alegerile locale generale, în patru circumscripții electorale uninominale au avut loc alegeri parlamentare noi. Este vorba de circumscripțiile 17 Nisporeni, Strășeni, nr.33 Chișinău, nr.48 Slobozia, Tiraspol și Bender, și nr.50 la vest de Republica Moldova.

Potrivit rezultatelor scrutinului, în circumscripția nr. 17 cele mai multe voturi au fost date pentru candidatul PDM Verdeș Ghenadie. În circumscripția nr.33 a câștigat candidatul Blocului Electoral ACUM Vasile Năstase. Tot un candidat al Blocului ACUM a devenit învingător și în circumscripția uninominală nr.50. În circumscripția electorală nr. 48 Slobozia, Tiraspol și Bender a fost ales în funcția de deputat socialistul Vitalii Evtodiev.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Cine sunt noii deputați în Parlament: Rezultatele preliminare

Patru deputați aleși în circumscripții uninominale și-au depus mandatele

Cele patru mandate de deputat au devenit vacante după ce mai mulți deputați aleși în circumscripții uninominale la alegerile din 24 februarie și-au depus mandatele. Este vorba despre Maia Sandu și Andrei Năstase, deputați în fracțiunile PAS și PPDA care au optat pentru funcțiile lor în Guvern. Maia Sandu a fost aleasă în funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 50, iar Andrei Năstase – în circumscripția nr.33.

Fostul lider PDM, Vladimir Plahotniuc, de asemenea a renunțat la mandatul de deputat. Plahotniuc, care a fost ales în circumscripția 17, a anunțat pe pagina sa de Facebook, la sfârșitul lunii iulie, că nu mai dorește să activeze, ”în nici un fel, în vreo instituție a statului”.

Un alt deputat care a renunțat la mandat este Viorel Melnic. Acesta a fost ales în urma votului din februarie în circumscripția nr.48. În luna iulie, Melnic a anunțat că își depune mandatul deoarece în actualul Parlament rolul deputaților independenți este redus la zero.

Socialiștii câștigă un mandat de deputat

În urma votului din 20 octombrie, fracțiunea parlamentară a PSRM din Parlament se va mări cu un deputat. Dacă în prezent fracțiunea socialiștilor este constituită din 35 de deputați, după validarea mandatului lui Vitalii Evdotiev socialiștii vor avea 36 de mandate în Parlament.

Заседание Парламента 18_06_2019 Парламент Parlament ПДМ демократы PDM  - Sputnik Moldova
Politică
Cum se va schimba configurația în Parlament după alegerile din 20 octombrie

La democrați lucrurile nu se schimbă. Fracțiunea PDM în Parlament va fi constituită în continuare din 30 de deputați. Locul rămas vacant după depunerea mandatului de către Plahotniuc va fi ocupat de democratul Ghenadie Verdeș, ales în aceiași circumscripție ca și fostul lider al PDM.

Situația va fi similară și în cazul fracțiunilor PPDA și PAS. Locul lui Andrei Năstase în fracțiunea PPDA va fi ocupat de fratele său Andrei Năstase. Astfel, fracțiunea revine la cele 13 mandate obținute în urma alegerilor din februarie.

Mandatul rămas vacant în fracțiunea PAS după ce Maia Sandu a plecat din Parlament va fi ocupat de Galina Sajin. Fracțiunea va reveni la componența numerică din 13 deputați.

Fluxul de știri
0