Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Regula care intră în vigoare peste patru zile pentru toți șoferii din Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotariтрансорт ближний свет осень-зима transport faza scurtă lumina toamna iarna
трансорт ближний свет осень-зима transport faza scurtă lumina toamna iarna - Sputnik Moldova
Abonare
Din noiembrie, șoferii vor fi opriți de poliție dacă nu vor respecta o regulă. Dacă conducătorii auto vor fi observaţi de către inspectorii de patrulare, vor fi stopaţi şi preîntâmpinați să se conformeze Regulamentului Circulației Rutiere.

CHIȘINĂU, 28 oct - Sputnik. Din noiembrie, toți șoferii din Moldova vor trebui să includă farurile de fază scurtă la autovehicule și pe timp de zi. Regula intră în vigoare începând cu 1 noiembrie 2019 și va fi valabilă până la 31 martie 2020.

Permis de conducere - Sputnik Moldova
Societate
Fără permis de conducere: Unele persoane nu vor fi admise la examenul auto

Potrivit Regulamentului Circulației Rutiere (RCR), pentru atenţionarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcţiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii tuturor vehiculelor în perioada 1 noiembrie − 31 martie.

Codul Contravenţional nu prevede nicio amendă pentru încălcarea acestei norme. Totuși, dacă conducătorii auto vor fi observaţi de către inspectorii de patrulare că nu au conectată lumina, vor fi stopaţi şi preîntâmpinați să se conformeze Regulamentului Circulației Rutiere.

Aceste măsuri sunt aplicate în perioada rece a anului, caracterizată de vreme instabilă, însoțită de ploi și ceață – fenomene care reduc esențial vizibilitatea în trafic, sporind riscul accidentelor rutiere.

Pneurile de iarnă: când echipăm mașina cu anvelope de iarnă

Legislația națională în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze autovehiculele în funcție de starea părții carosabile.

Astfel, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei este obligatoriu ca mașina să fie dotată cu pneuri de iarnă.

Permis de conducere  - Sputnik Moldova
Societate
De săptămâna viitoare, mulți șoferi din Moldova vor rămâne fără permise de conducere

Șoferii ale căror autovehicule nu vor fi dotate cu astfel de pneuri pot primi amenzi de până 4 mii de lei. Dacă poliţia va depista că mașina nu este echipată cu anvelope de iarnă, amenda pentru persoanele fizice va varia între 600 și 1000 de lei. Pentru persoanele juridice, amenda pentru circulaţia cu anvelopele de vară în condiţii meteo nefavorabile va fi de la 3000 la 4000 de lei.

Până în anul 2014, Regulamentul Circulației Rutiere prevedea că, toți conducătorii auto erau obligați să-și schimbe pneurile de iarnă la mașinile pe care le conduc, începând cu 1 decembrie și până pe 31 martie.

La stațiile de deservire auto din Moldova deocamdată nu este aglomerație. Șoferii nu se grăbesc să doteze mașinile cu cauciucuri de iarnă datorită temperaturilor încă generoase din această toamnă.

În Moldova echiparea automobilelor cu pneuri de iarnă poate varia între 4 mii și 40 de mii de lei.   

Fluxul de știri
0