Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din vina cui s-au scumpit cartofii în Moldova: Acuzații grave ale Consiliului Concurenței

© Sputnik / Miroslav RotariЦентральный рынок
Центральный рынок - Sputnik Moldova
Abonare
Prețul cartofilor s-a dublat primăvara aceasta din vina ANSA, este concluzia Consiliului Concurenței. Scumpirea a fost generată de deficitul de cartofi, resimțit acut după ce importurile din Belarus ar fi fost împiedicate „selectiv și discriminatoriu”.

CHIȘINĂU, 23 oct – Sputnik. Majorarea semnificativă a prețului la cartofi din aprilie-mai 2019 a fost o consecință a acțiunilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), este concluzia Consiliului Concurenței (CC) făcută publică miercuri, 23 octombrie.

Cartofi, cu... ridicata - Sputnik Moldova
Societate
Cartofi moldovenești pentru iarnă: Festivalul la care poți face provizii – Video

Reamintim că, potrivit Biroului Național de Statistică, cartofii s-au scumpit în luna mai cu 82,4%, ajungând să coste până la 35-40 de lei kilogramul la piețele agroalimentare din Chișinău.

Consiliul Concurenței a inițiat o investigație tematică, pentru a clarifica de ce s-a produs această scumpire.

Concluzia investigației este că, în perioada aprilie-mai 2019, ANSA „a instituit și intensificat controalele fitosanitare la frontiera de stat, în mod selectiv, doar pentru loturile importate din Republica Belarus, și discriminator, în privința unor importatori, fapt care a redus considerabil volumul de import”.

Ca „urmare a acțiunilor ANSA”, pe piață a apărut un deficit de cartofi, explică CC.

Deficitul a generat scumpirea semnificativă a cartofilor „și a condiționat prejudicierea consumatorului final în perioada de referință cu circa 78,8 milioane de lei”, afirmă Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenței a constatat că ANSA a încălcat Legea concurenței „prin limitarea drepturilor întreprinderilor de comercializare și stabilirea de condiții discriminatorii pentru activitatea întreprinderilor”.

© Photo : Facebook / CNPIEC / Captură ecranPrețurile la cartofi
Din vina cui s-au scumpit cartofii în Moldova: Acuzații grave ale Consiliului Concurenței - Sputnik Moldova
Prețurile la cartofi

„La fel, din datele acumulate în cadrul investigației, Consiliul Concurenței relevă că existența intermediarilor între etapele de import și comercializare a produselor către client/consumatorul final creează circumstanțe prielnice de majorare semnificativă a prețului de piață”, informează autoritatea.

Fluxul de știri
0