Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

SUA, încercare disperată de a-l îndupleca pe Erdogan: ”Sultanul” nu cedează șantajului

© AFP 2022 / ADEM ALTANРеджеп Тайип Эрдоган
Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Beneficiind de susținerea armatei și de un mare sprijin popular, președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, nu a cedat acestor presiuni și șantajului american.

CHIȘINĂU, 27 oct - Sputnik. ”Statele Unite vor scuti Turcia de noi sancţiuni economice dacă aceasta alege să nu activeze rachetele antiaeriene ruseşti S-400, a declarat vineri un responsabil al diplomaţiei americane, în timp ce Ankara îşi multiplică gesturile de sfidare la adresa NATO”, scrie publicația Defense Romania, citând surse internaționale.

Recep Tayyip Erdoğan cu Vladimir Putin - Sputnik Moldova
Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia

Publicația militară arată că Washington-ul se teme că Turcia, cea mai puternică armată convențională NATO după SUA, ”ar putea să ajungă pe orbita Rusiei” și, în consecință, americanii ”fac mari eforturi diplomatice pentru a-l mulţumi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan”.

”În acest demers se înscrie şi decizia prin care preşedintele Donald Trump a ridicat miercuri sancţiunilor impuse împotriva a trei responsabili turci după incursiunea militară a Turciei în nordul Siriei”, scrie Defense Romania

Dar SUA nu încearcă doar mulțumirea lui Erdogan, ci și șantajul și presiunile economice la adresa Ankarei.  

”Turcia rămâne ameninţată de sancţiuni suplimentare americane din cauza achiziţiei rachetelor ruseşti S-400, despre care Washingtonul afirmă cu sunt incompatibile cu cele ale NATO”, scrie sursa citată, menționând şi temerea americanilor că ”în procesul de instrucţie desfăşurat de specialiştii ruşi în Turcia, aceştia ar putea afla secrete tehnologice ale avionului american F-35”.

O primă măsură a fost oprirea livrărilor de avioane F-35 către Turcia şi ”au exclus această ţară din programul său de producţie”.

Beneficiind de susținerea armatei și de un mare sprijin popular, președintele turc, Recep Tayyp Erdogan, nu a cedat acestor presiuni și șantajului american. Așa că, în disperarea de cauză, SUA fac o nouă tentativă.

Militari ai armatei SUA și avioane militare americane - Sputnik Moldova
Alerta momentului: SUA vor să mute armamentul nuclear din Turcia! România, vizată!

”Defense Romania” citează ”un responsabil al Departamentului de Stat american, ce s-a exprimat sub protecţia anonimatului soluția”, care dezvăluie ultima soluție propusă de SUA, pentru a se evita sancțiunile și a relua colaborarea cu Ankara.

”Fie dezactivând sistemele S-400, fie trimiţându-le înapoi, fie distrugându-le, oricare dintre acestea”, spune diplomatul citat.

Iar ridicolul nu se oprește aici, pentru că ”diplomatul” american ia în calcul o premisă – ”Probabil că la Ankara există oameni raţionali care vor spune, în sfârşit, mai bine nu le activăm”. Ceea ce duce la concluzia că Washington-ul îl consideră pe Erdogan… irațional! Ceea ce, cu siguranță, nu va fi pre placul puternicului președinte turc!

Reamintim că Federația Rusă a livrat Turciei primele sisteme S-400 în iulie – iar peste câteva luni, în primăvara lui 2020, acestea vor fi operaționale.

Fluxul de știri
0