Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alerta momentului: SUA vor să mute armamentul nuclear din Turcia! România, vizată!

© Sputnik / Evgeny Biyatov / Accesați arhiva multimediaMilitari ai armatei SUA și avioane militare americane
Militari ai armatei SUA și avioane militare americane - Sputnik Moldova
Abonare
România a fost vizată în privința reamplasării rachetelor nucleare din Turcia - în trecut, la Bruxelles a apărut știrea că SUA vor muta rachetele în România.

BUCUREȘTI, 16 oct, Sputnik. Prestigiosul cotidian britanic The Guardian transmite o informație care pune pe jar întreaga comunitate internațională: datorită tensiunilor dintre Ankara și Washington, amplificată de ofensiva militară turcă în Siria, SUA intenționează să mite armamentul nuclear de la baza aeriană Incirlîk.

Conform datelor, ar fi vorba de un număr estimativ de 50 de bombe nucleare de gravitate B61 – care ar fi ”subiectul unor negocieri între Ankara şi Washington”.

Baza aeriană Incirlîk se află la numai 160 de km de frontiera cu Siria, iar antecedentele tensionate ale colaborării turco-americane complică perspectivele strategice.

Pe de altă parte, decizia preşedintelui Erdogan de a duce operațiunile militare la final este nu doar fermă, dar pare a respinge orice imixtiune a aliaților occidentali.

De precizat că deocamdată nu s-a pus problema mutării arsenalului nuclear în România - dar reamintim că țara noastră a fost vizată în privința relocării rachetelor nucleare din Turcia. Astfel, în vara lui 2017, la Bruxelles a apărut știrea că SUA vor muta rachetele în România. ”Informația falsă” a venit de la Euractiv, un grup de presă cu sediul la Bruxelles, agreat de UE și dedicat afacerilor europene.

US forces are seen at the Kurdish People's Protection Units (YPG) headquarters after it was hit by Turkish airstrikes in Mount Karachok near Malikiya, Syria April 25, 2017. - Sputnik Moldova
Americanii evacuează o bază militară din Siria de frica ofensivei turce

EurActiv a susținut la vremea respectivă că ”SUA au început transferul focoaselor nucleare staţionate pe teritoriul turc în România, din cauza escaladării tensiunilor dintre Washigton şi Ankara”, ca urmare a loviturii de stat eşuate din noaptea de 15 spre 16 iulie.

Mai multe personalități din România au negat atunci informația, iar fostul președinte Traian Băsescu a atras atenția că, în privința unei relocări în România, apare o problemă majoră:

”Dacă rachetele nucleare vor fi mutate, atunci vor fi necesare negocieri cu partea rusă, pentru că există înţelegeri cu Rusia privind amplasarea focoaselor nucleare, programul START 2”, a declarat Traian Băsescu.

Un soldat turc la frontiera cu Siria - Sputnik Moldova
Jocul coalițiilor: Particularitățile operației militare desfășurate de Turcia în Siria

De menționat că situația actuală este mai complicată – o a altă posibilă zonă de relocare a armamentului nuclear, Iordania, este expusă conflictului din Orient. În plus, tensiunea turco-americană a crescut, pe fondul autorizării de către preşedintele SUA, Donald Trump, a a impunerii de sancţiuni împotriva Ankarei.

Recent, președintele Erdogan a anunțat că Turcia dorește să aibă armament nuclear, liderul de la Ankara declarând chiar la ONU că ar trebui ”permisă tuturor”!

”Deţinerea armelor nucleare trebuie să fie interzisă tuturor sau permisă tuturor”, a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan de la tribuna Adunării Generale a ONU.

Fluxul de știri
0