Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șocant: Moldova, în prag de criză ecologică - avertismentul specialiștilor

© Sputnik / Miroslav RotariAurelia Bahnaru
Aurelia Bahnaru - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova, în prag de criză ecologică: Pungile din plastic sufocă mediul înconjurător. Activiștii ecologiști din țara noastră avertizează: Dacă autoritățile și populația nu vor întreprinde o serie de măsuri concrete, atunci peste câțiva ani vom asista la o catastrofă ecologică.
Moldova, în prag de criză ecologică din cauza deșeurilor

Moldova, în prag de criză ecologică, spun specialiștii. Pungile din plastic sunt aruncate de către oameni din ignoranță și lipsă de cultură. Plasticul este peste tot: în sol, în apă, de-a lungul drumurilor și chiar pe copaci. Urmările unei astfel de atitudini față de ecologie sunt extrem de periculoase, afirmă președintele Asociației ”Valorificarea deșeurilor”, Aurelia Bahnaru.

"Educaţia ecologică lipseşte cu desavârşire, atâta timp cât se observă pasivitate din partea autorităților și cetățenilor. Managementului deşeurilor în Republica Moldova este un sistem care implică toți factorii. Dacă continuăm în acest ritm, atunci peste câțiva ani țara noastră se va transforma într-o groapă de gunoi. În primul rând oamenii trebuie să realizeze că substanțele din care sunt compuse pungile din plastic au un impact nociv asupra mediului înconjurător și sănătății. Cea mai bună soluție este să înlocuim pungile din plastic și să le utilizăm pe acele din pânză", a spus Aurelia Bahnaru.

Pungi din plastic - Sputnik Moldova
Societate
Noi reglementări: Moldovenii care merg în Europa trebuie să știe acest lucru

Începând cu anului 2019, utilizarea și comercializarea pungilor de plastic de unică folosință este interzisă în unitățile de comerț cu amănuntul din Republica Moldova. Însă deocamdată nu este pusă în aplicare această lege, iar omenii suferă de pe acum și vor mai continua și în viitor să resimtă consecințele utilizării plasticului.

"Din 1 ianuarie 2019 au fost interzise sacosele din plastic din folie mai subțire de 50 microni, dar din câte cunosc s-au efectuat controale prin magazine pentru a afla dacă într-adevăr se respectă Legislația. Inspectorii afirmă că majoritatea agenților economici comercializează pungi cu folie mai groasă de 50 microni, astfel reiese că ei respectă prevederile legale. Pe de altă parte, la piață continue să se vândă și pungi foarte subțiri, ne mai vorbind despre ambalarea produselor în cutii de plastic", a subliniat Bahnaru.

Obiectele din plastic care nu sunt reciclabile constituie o sursă enormă de deșeuri periculoase. La procesare, plasticul emană gaze toxice, iar perioada de descompunere a obiectelor din plastic oscilează între 100 și 400 de ani.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0