Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Șefii de guvern din țările CSI au semnat 17 documente

© Sputnik / Екатерина Штукина / Accesați arhiva multimediaPrim-ministrul rus, D. Medvedev, la ședința consiliului șefilor de guvern CSI
Prim-ministrul rus, D. Medvedev, la ședința consiliului șefilor de guvern CSI - Sputnik Moldova
Abonare
Documentele semnate astăzi de șefii de guvern din țările CSI se referă la dezvoltarea digitală, sport și apărare.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Prim-miniștrii din țările membre CSI au semnat în cadrul ședinței 17 documente care se referă la diverse domenii: sport, combaterea traficului ilicit de substanțe narcotice, apărarea antiaeriană, comunică RIA Novosti.

Astfel, șefii de guvern au adoptat concepția privind colaborarea în domeniul dezvoltării digitale și planul măsurilor prioritare pentru realizarea concepției, care are drept obiectiv crearea mediului digital în spațiul CSI, accelerarea implementării tehnologiilor informaționale și de telecomunicații, păstrarea și securitatea informației transmise.

Muzeul Cărții - Sputnik Moldova
Moldova va colabora cu statele CSI în lupta împotriva furtului de valori culturale

Totodată, premierii au adoptat decizia privind direcțiile principale ale activității serviciilor antimonopol.

Din partea Moldovei, la negocieri participă ministrul Economiei, Vadim Brânzan.

Un alt document semnat este decizia privind direcțiile prioritare de dezvoltare a radionavigației.

În nota explicativă la documentele semnate se spune că acestea vor permite să fie asigurată planificarea direcțiilor de perspectivă în domeniul dezvoltării industriei serviciilor de radionavigație, perfecționarea mijloacelor de navigație, sporirea eficienței economice.

Totodată, statele au convenit asupra continuării în anii 2020 – 2024 a căutării ostașilor dispăruți fără urmă în perioada războiului din Afganistan din anii 1979 – 1789, descoperirii locurilor unde au fost înmormântați, deshumării, identificării rămășițelor pământești și reînhumării lor în patrie. La data de 1 iunie 2019, lista celor dispăruți fără urmă includea 264 de persoane.

Șefii de guvern au adoptat decizia privind Jocurile sportive din cadrul CSI. Se preconizează ca Jocurile să se desfășoare pe rând în țările CSI, iar cheltuielile pentru organizarea competițiilor să și le asume țara gazdă.

O altă decizie se referă la realizarea bugetului unic al organelor CSI pentru anul 2018 și la câteva chestiuni ce țin de asigurarea financiară a activității organelor CSI în anul 2019.

A fost adoptată totodată decizia privind modificările mărimii contribuțiilor statelor la bugetul unic ale organelor CSI. Comitetul executiv al CSI a propus redistribuirea contribuției Ucrainei între statele care participă la activitățile Comitetului statistic interstatal al CSI, începând cu anul 2020.

Drapelele statelor CSI  - Sputnik Moldova
Moldova va participa la Consiliul Economic al CSI

A fost adoptată decizia cu privire la finanțarea în anul 2020 a măsurilor pentru realizarea Direcțiilor principale ale dezvoltării în continuare a asistenței medico-sociale și creșterea calității vieții veteranilor de război - participanților la conflictele locale și a membrilor familiilor lor în țările membre CSI pentru perioada de până în anul 2020.

Totodată, statele au adoptat decizia privind utilizarea alocărilor pentru crearea și dezvoltarea sistemului unic de apărare antirachetă și asigurarea activității Comitetului Coordonator pentru problemele apărării antiaeriene de pe lângă Consiliul Miniștrilor Apărării ai statelor. Se menționează că în anul 2018 au fost alocate în acest scop peste 592,7 milioane de ruble.

Părțile au adoptat de asemenea decizia cu privire la complexul de acțiuni comune ale statelor membre ale CSI privind profilaxia și combaterea gripei aviare și a bolii Newcastle, în perioada de până în anul 2025.

Fluxul de știri
0