Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va colabora cu statele CSI în lupta împotriva furtului de valori culturale

© Sputnik / Valeria FortunaMuzeul Cărții
Muzeul Cărții - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova aderă la Acordul de colaborare între statele-membre ale CSI în domeniul luptei împotriva furtului de valori culturale și asigurarea restituirii lor.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Republica Moldova aderă la Acordul de colaborare între statele-membre ale Comunității Statelor Independente (CSI) în domeniul luptei împotriva furtului de valori culturale și asigurarea restituirii lor. Parlamentul, cu votul a 74 de deputați, a ratificat astăzi Acordul de colaborare între statele-membre ale CSI.

Украденные в Вероне картины найдены на Украине - Sputnik Moldova
Picturile lui Rubens furate de moldoveni au ajuns în Muzeul din Verona

Documentul a fost aprobat cu o singură rezervă din partea țării noastre. Republica Moldova se va abține de la executarea obligațiilor menționate în alineatul a) și b) al articolului 3, precum și cele referitoare la adoptarea măsurilor coordonate pentru lupta împotriva furtului valorilor culturale și asigurarea căutării și restituirii lor (alineatul d) al articolului 3).

”Implementarea prevederilor Acordului va contribui la creșterea eficienței în lupta împotriva furtului valorilor culturale, ținând cont de faptul că fenomenul respectiv a dobândit un caracter transnațional”, a declarat președintele comisiei politică externă și integrare europeană, Iurie Reniță.

Guvernul va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului.

Acordul de colaborare între statele-membre ale Comunității Statelor Independente în domeniul luptei împotriva furtului de valori culturale și asigurarea restituirii lor a fost semnat la Dușanbe, Tadjikistan, la 5 octombrie 2007, de către Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia, Federația Rusă, Tadjikistan, Uzbekistan, Ucraina.

Fluxul de știri
0