Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Președintele Dodon face apel la judecători: Este vital să găsim un compromis

© Sputnik / Асатур Есаянц / Accesați arhiva multimediaРабочий визит президента РФ В. Путина в Армению
Рабочий визит президента РФ В. Путина в Армению - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării, Igor Dodon, face apel către judecători ca deciziile luate de aceștia să se bazeze pe intenții sincere de a reforma sistemul judiciar.

CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Președintele Igor Dodon și-a exprimat îngrijorarea față de evenimentele care au loc în ultimul timp în sistemul judecătoresc. Potrivit șefului statului, reformarea sistemului judecătoresc trebuie să se bazeze pe un raționament calm și echilibrat în beneficiul întregii societăți, iar rolul CSM în acest proces este unul crucial.

”Societatea juridică tot mai mult se polarizează spre poziții neconstructive. Acum avem nevoie mai mult ca niciodată de o consolidare a tuturor eforturilor pentru edificarea unei justiție liberă de orice presiune oricare ar fi ea. Cert este faptul că reforma începută trebuie promovată și suținută pe toate căile posibile. În această conjunctură complicată, soluția optimă trebuie să se bazeze pe un raționament calm și echilibrat în beneficiul întregii societăți, iar rolul unui CSM format din membri integri, demni de încredere, este unul crucial”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Totodată, președintele a făcut apel către toate părțile implicate ca deciziile luate să se bazeze pe intenții sincere de a reforma sistemul judiciar.

Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu a adresat un mesaj tranșant înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor

”Fac apel către toate părțile implicate în acest exercițiu, să-și întemeieze deciziile luate pe intenții sincere de a reforma sistemul judiciar, și în strictă conformitate cu standardele internaționale la care am aderat. Este vital important ca în acest moment să găsim un compromis care să evite scindarea iremediabilă a corpului judecătoresc și să concilieze pozițiile divergente avansate”, a punctat șeful statului.

De asemenea, el a precizat că va pleda ”pentru edificarea CSM-ului pe cale legală, după o consultare plenară, transparentă a tuturor părților interesate, cu implicarea experților notorii în domeniu, pentru a exclude orice jonglări de culoar sau jocuri de grup și pentru a crea premise ca cei mai onești, respectați și apreciați judecători să acceadă în componența Consiliului”.

Tot astăzi, premierul moldovean Maia Sandu a venit cu un apel către judecătorii din țară, în contextul convocării unei ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor. Șeful Guvernului de la Chișinău i-a îndemnat pe ”toți judecătorii onești, care se gândesc să meargă la această adunare din dorința sinceră de a schimba lucrurile spre bine” să nu se lase manipulați de grupuri de interese și să nu cadă în capcana acestora.

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Politică
Somație dură - Ministrul Justiției îi avertizează pe judecători: Nu faceți asta

Și ministrul Justiției, Olesea Stamati, a transmis un mesaj dur judecătorilor, prin care le cere să nu participe la ședința anunțat pentru astăzi, 25 octombrie.

Amintim că în data de 27 septembrie, un grup de judecători a convocat Adunarea Generală a Judecătorilor, la care au participat 160 de magistrați și care a debarcat noua componență a Consiliului Superior al Magistraturii, loială Guvernului Sandu.

Ieri, în ajunul ședinței Adunării Generale a Judecătorilor anunțate pentru astăzi, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu "mandate legale și depline", adică cei care au fost demiși în data de 27 septembrie, au venit cu un apel public. Ei au declarat ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019.

Ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor a fost anulată. Reuniunea nu a putut avea loc din lipsă de cvorum.

Fluxul de știri
0