Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu a adresat un mesaj tranșant înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду на выборах примара в Кишинев
Майя Санду на выборах примара в Кишинев - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul a venit cu un mesaj către toți judecătorii din țară înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor în care i-a îndemnat să nu se lase manipulați de grupuri de interese.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Premierul moldovean Maia Sandu a venit cu un apel către judecătorii din țară, în contextul convocării unei ședințe extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor.

Șeful Guvernului de la Chișinău a îndemnat ”toți judecătorii onești, care se gândesc să meargă la această adunare din dorința sinceră de a schimba lucrurile spre bine” să nu se lase manipulați de grupuri de interese și să nu cadă în capcana acestora.

”Din păcate, intenția reală a celor care stau în spatele acestui eveniment este blocarea reformelor inițiate de Guvern și protejarea judecătorilor care de-a lungul timpului au călcat în picioare legea și drepturile fundamentale ale omului”, susține premierul.

Maia Sandu a precizat că susține fără nicio rezervă dreptul judecătorilor de a-și alege în mod liber reprezentanții săi în Consiliul Superior al Magistraturii.

Justiție - Sputnik Moldova
Societate
Adunarea Generală a Judecătorilor din 25 octombrie: Ultimatumul dat de CSM

”Însă schimbarea CSM-ului poate avea loc doar respectând legea și standardele europene în domeniu, iar regulile promovate de Guvern de alegere a membrilor CSM instituie un proces echitabil și transparent care avantajează judecătorii onești și competenți”, menționează Sandu.

Premierul s-a adresat și către judecătorii tineri, pe care i-a îndemnat să nu participe la ”aceste jocuri murdare”.

”Cu toții ne dorim o justiție independentă și credibilă – este prioritatea de bază a Guvernului. Însă organizarea de adunări contrar prevederilor legale are efect invers – arătați prost în fața societății, vă vulnerabilizați în fața grupurilor de interese, riscați să deveniți complici în schemele lor. Nu participați în aceste jocuri murdare”, a spus șeful Guvernului.

Noul ministru al Justiției, Olesea Stamate, depune jurământul - Sputnik Moldova
Politică
Somație dură - Ministrul Justiției îi avertizează pe judecători: Nu faceți asta

Și membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au declarat ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, la care au fost demiși membrii CSM,  precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019.

Într-un apel către judecători și societate, CSM cheamă judecătorii din țară ”să respecte prevederile constituționale, să acționeze strict în limitele legale și nu în interesul unui grup de judecători, care s-au compromis prin activitatea lor anterioară și prezentă, să dea dovadă de un comportament calm şi să renunțe la participarea la acțiuni ilegale, organizate de un grup vulnerabil de judecători”.

Ședința extraordinară a Adunării Generale a Judecătorilor a fost convocată pentru ora 10:00. La ora difuzării știrii ședința încă nu avea cvorum.

Fluxul de știri
0