Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect strategic, neglijat până acum la Chișinău: Fondul genetic de culturi agricole

© Sputnik / Alexei Nasirov  / Accesați arhiva multimediaAgricultura
Agricultura - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a dat undă verde creării unui fond genetic al culturilor agricole autohtone. Dintre soiurile de viță de vie, vor fi protejate și promovate „Viorica”, „Feteasca Albă”, „Feteasca Neagră”, „Rară Neagră”.

CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Republica Moldova nu deține la această oră un registru al fondului genetic de culturi agricole. Acest tip de registru ar trebui să includă, după exemplul altor țări, culturile de câmp, legumicole, pomicole, nucifere, bacifere şi soiurile de viţă de vie autohtone.

Центральный рынок - Sputnik Moldova
Societate
Din vina cui s-au scumpit cartofii în Moldova: Acuzații grave ale Consiliului Concurenței

Este importantă protejarea și conservarea culturilor agricole din fondul genetic național, pentru că acestea sunt adaptate la condițiile noastre, verificate pe parcursul anilor, se dezvoltă bine, sunt productive în mod firesc și, prin urmare, necesită mai puține tratamente chimice decât soiurile importate recent.

Abia săptămâna trecută, Guvernul a adoptat un regulament ce prevede crearea, menținerea, dezvoltarea, gestionarea și finanţarea fondului genetic de culturi agricole.

Acest proiect ar urma să faciliteze crearea de soiuri și hibrizi noi, rezistenți și productivi, fără utilizarea pesticidelor şi insecticidelor, în acord cu principiile unei agriculturi ecologice.  

Conform regulamentului adoptat de Cabinetul de Miniștri, Mnisterul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) va elabora lista entităților ce vor fi în drept să creeze fonduri genetice de culturi agricole.

Ministerul a precizat că se va preocupa de menținerea culturilor tradiționale locale, adaptate la condițiile de mediu. În cazul viței de vie, vor fi protejate și promovate soiurile „Viorica”, „Feteasca Albă”, „Feteasca Neagră”, „Rară Neagră”.

Zeci de mii de persoane au sărbătorit Ziua Vinului la Orhei - Sputnik Moldova
Vinurile din Moldova: Succes grandios și în Asia, iar acasă – probleme și vești proaste

Ministrul Georgeta Mincu (MADRM) a menționat în ședința Guvernului că adoptarea acestui act normativ este necesară pentru „a preveni dispariția resurselor genetice vegetale provenite din varietățile locale de semințe, care sunt adaptate la condițiile climaterice locale, pentru a susține și dezvolta știința agricolă din Republica Moldova, domeniul de cercetare și inovare din cadrul instituțiilor de profil, precum și pentru a adapta soiurile noi la schimbările climatice”.

Proiectul va permite dezvoltarea soiurilor noi solicitate pe piață și oferirea materialului săditor agenților economici din domeniul agricol, a mai menționat ministrul.

Elaborarea și aprobarea Regulamentului cu privire la crearea, menținerea, dezvoltarea, gestionarea și finanţarea fondului genetic de culturi agricole face parte din Planul de Acțiuni al Guvernului pentru anul 2019, capitolul  „Agricultura”.

Fluxul de știri
0