CHIȘINĂU, 25 oct – Sputnik. Republica Moldova şi Republica Belarus au semnat un Acord în domeniul securității sociale. Documentul a fost semnat, la Minsk, de către ambasadorul țării noastre în Belarus, Victor Socolan, şi ministrul belarus al Muncii şi Protecţiei Sociale, Irina Costevici.
Acordul prevede că atât Republica Moldova, cât şi Republica Belarus vor achita pensia calculată proporţional perioadelor de asigurare realizate pe teritoriul propriu, iar pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului unde aceasta domiciliază.
Republica Moldova şi Republica Belarus vor calcula şi achita pensia pentru perioadele de activitate pe teritoriul lor după 31 decembrie 1991. Potrivit CNAS, pentru perioadele de activitate până la 31 decembrie 1991 realizate pe teritoriul fostei URSS pensia se stabileşte şi se plăteşte de statul, pe teritoriul căruia persoana domiciliază la data solicitării.
Acordul are drept scop asigurarea unui cadru de garanţii de securitate socială pentru lucrătorii migranţi din Republica Moldova şi Republica Belarus, care desfăşoară sau au desfăşurat o activitate legală de muncă şi/sau domiciliază pe teritoriul unuia sau altui stat contractant.
Tratatul prevede acordarea pensiilor pentru limita de vârstă, dizabilitate cauzată de afecţiuni generale şi de urmaş, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale, care vor fi achitate beneficiarului la locul de domiciliu, în valuta acestui stat.
Acordul va intra în vigoare după îndeplinirea procedurilor interne privind ratificarea tratatului.
CNAS aplică în prezent acordul între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Republicii Belarus privind garanţiile drepturilor cetăţenilor în domeniul asigurării cu pensii, semnat în februarie 1995, şi bazat pe principiul teritorialităţii. Acordul prevede că în caz de trecere cu domiciliul permanent în Republica Belarus, cetăţeanul Republicii Moldova are dreptul la pensie, indiferent, dacă el a lucrat în această ţară sau nu. Adică, perioada activităţii de muncă din Moldova este luată în calcul la stabilirea pensiei, ca şi cum solicitantul de pensie ar fi lucrat pe teritoriul Republicii Belarus. În acest caz, este vorba, de asemenea, şi de stagiul de cotizare, realizat până la destrămarea URSS, adică până în 1992.
Casa Naţională de Asigurări Sociale aplică 12 acorduri în domeniul securităţii sociale: cu Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania. Acordul semnat cu Turcia va intra în vigoare după ratificarea documentului de către ambele ţări.