Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

CNAS: 25 octombrie, ultima zi în care mai poți face asta - detalii

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vineri, 25 octombrie este ultima zi în care contribuabilii pot să-și îndeplinească datoria față de Casa Națională de Asigurări Sociale. Iată ce riscă cei care vor întârzia.

CHIȘINĂU, 25 oct - Sputnik. Vineri, 25 octombrie este ultima zi în care moldovenii pot declara și plăti contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii la bugetul asigurărilor sociale de stat.

”Casa Naţională de Asigurări Sociale recomandă plătitorilor de contribuţii la bugetul asigurărilor de stat să se conformeze prevederilor legislaţiei, respectiv, să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii în termenii stabiliţi”, atenționează CNAS.

În conformitate cu Legea privind sistemul public de asigurări sociale, categoriile de angajatori specificaţi la pct. 1.1 - 1.6 din anexa 1 , au obligaţia să declare şi să achite contribuţiile de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna septembrie, data de 25 octombrie fiind ultima zi în care pot să o facă.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Societate
Persoanele care au stat în concediu de boală în septembrie își pot ridica indemnizațiile

Totodată, persoanele fizice care sunt fondatori ai întreprinderilor individuale; notari învestiţi în funcţie în modul stabilit de lege; executori judecătoreşti învestiţi în funcţie în modul stabilit de lege; avocaţi care au înregistrată una dintre formele de organizare a activităţii de avocat în condiţiile legii; administratori autorizaţi care au înregistrată una dintre formele de organizare a activităţii de administrator în condiţiile legii; persoane fizice care desfăşoară activităţi independente în domeniul comerţului cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu mărfuri supuse accizelor, au obligaţia să achite contribuţiile individule de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna septembrie, curent, în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, până la data de 25 octombrie inclusiv, ce constituie suma de 788 lei.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Adresele de unde puteți ridica banii pentru concediile de boală din iulie și august
Angajatorii din domeniul transportului rutier de persoane în regim de taxi - pentru persoanele angajate prin contract individual de muncă care efectuează transport rutier de persoane în regim de taxi au obligaţia să declare şi să achite contribuţiile individuale de asigurări sociale de stat obligatorii calculate pentru luna noiembrie, curent, în mărime de 1/12 din taxa fixă anuală, până la data de 25 octombrie 2019 inclusiv, ce constituie suma de 788 lei pentru fiecare angajat.

CNAS precizează că cei care vor întârzia, vor fi penalizați. Astfel, potrivit Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019, neplata în termen a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii prevede calcularea majorărilor de întârziere de 0,1% din suma datoriei pentru fiecare zi de întârziere, inclusiv pentru ziua de transfer al sumei datorate. Calcularea majorărilor de întârziere se efectuează de către Casa Naţională de Asigurări Sociale lunar, fără emiterea unei decizii speciale.

Fluxul de știri
0