Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Negocieri fără un sfârșit: Cine vrea amânarea Brexit și cine se opune

© AFP 2024 / TOLGA AKMENBrexit
Brexit - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, le-a recomandat liderilor statelor membre să accepte o nouă amânare a datei retragerii Marii Britanii din UE, într-un mesaj pe Twitter

BRUXELLES, 24 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. ”Urmare a deciziei premierului Boris Johnson de a amâna procesul de ratificare a Acordului de retragere și pentru a evita un Brexit fără acord, voi recomanda Celor 27 să accepte solicitarea Marii Britanii pentru o extindere a perioadei de ieșire a Marii Britanii din UE. Pentru aceasta, voi propune o procedură scrisă”, a transmis Donald Tusk.

Boris Johnson - Sputnik Moldova
Politică
Brexit, întorsătură de situaţie: Johnson vrea abandonarea noului Acord

Camera Comunelor de la Londra a aprobat aseară legea privind acordul de retragere din UE (Withdrawal Agreement Bill), dar nu şi calendarul adoptării legislaţiei aferente, gândit astfel încât Brexitul să devină efectiv pe 31 octombrie.

Guvernul spera ca legislaţia privind Brexitul să fie adoptată de camera inferioară a parlamentului până la sfârşitul zilei de joi, dar parlamentarii au respins acest lucru cu 322 de voturi la 308, mulţi spunând că nu a fost suficient timp pentru a examina proiectul de lege.

Ca urmare, premierul Boris Johnson a declarat că va întrerupe procesul legislativ asupra textului respectiv, aşteptând ca Uniunea Europeană să se pronunţe asupra unei cereri de amânare a Brexitului.

La sfârșitul săptămânii trecute, Boris Johnson a trimis o scrisoare formală prin care solicita amânarea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Scrisoarea nu a avut însă semnătura sa și a fost însoțită de o alta, în care a explicat că el personal nu este de acord cu acest demers, dar este obligat de legile interne să îl facă.

Brexit - Sputnik Moldova
UE a lansat procesul de ratificare a acordului pentru Brexit

Este pentru a doua oară când britanicii cer amânarea ieșirii din Uniune. Inițial, Brexitul ar fi trebuit să aibă loc pe 29 martie, însă Theresa May, pe atunci premier, a fost nevoită să ceară o amânare după ce acordul încheiat de ea cu Uniunea Europeană a fost respins de Parlament. A obținut o amânare până pe 31 octombrie, dar nici acest răgaz nu a fost suficient pentru ca Londra să se hotărască asupra planurilor de părăsire a Uniunii.

Parisul a anunțat imediat că este pregătit pentru o amânare de câteva zile pentru ca procedura parlamentară să poată fi încheiată la Londra, dar că se va opune unei prelungiri necesare rediscutării acordului.

Boris Johnson, care a promis electoratului că Brexitul se va produce la 31 octombrie cu sau fără acord, mizează pe un veto în Consiliul European a cel puțin unuia dintre statele membre, care să nu fie de acord cu o nouă amânare a ieșirii Marii Britanii din UE.

Fluxul de știri
0