Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Brexit, întorsătură de situaţie: Johnson vrea abandonarea noului Acord

© REUTERS / Gareth FullerBoris Johnson
Boris Johnson - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 21 octombrie, președintele Camerei Comunelor din Regatul Unit, John Bercow, a blocat încercarea guvernului de a vota un nou acord privind Brexit, acord pe care premierul Johnson l-a negociat recent cu UE.

CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. În pofida faptului că Parlamentul a dispus solicitarea unei amânări, Johnson insistă în continuare ca Marea Britanie să părăsească UE la data de 31 octombrie, cu sau fără un acord.

Brexit - Sputnik Moldova
UE a lansat procesul de ratificare a acordului pentru Brexit

Se aşteaptă ca prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson, mai curând să abandoneze acordul privind Brexit, recent renegociat, decât să accepte ca ţara să rămână într-o uniune vamală sau să organizeze un al doilea referendum, relatează The Telegraph, citând avertismentele primite de parlamentari luni seara.

Luni, președintele Camerei Comunelor, John Bercow, a blocat încercarea guvernului de a organiza un vot exprimat prin „da” sau „nu” privind noul acord. Acesta ar fi fost un moment crucial pentru obţinerea acordului Parlamentului britanic până la data de 31 octombrie.

Se spune că Johnson a fost dezamăgit de decizia lui Bercow de a bloca votul, dar totuși încă speră că Parlamentul va aproba marți pachetul legislativ necesar ratificării noului acord.

​Nu este clar dacă Johnson va încerca să treacă prin Parlament, până la sfârșitul săptămânii, noul proiect de lege privind acordul de retragere sau pur și simplu va prefera să-l abandoneze, dar anterior s-a raportat că premierul va încerca până joi seara să determine trecerea prin Camera Comunelor a legislaţiei privind Brexit, astfel încât ţara să iasă din Uniune la sfârșitul lunii octombrie, scrie Sputnik Internaţional.

UE - UK - Sputnik Moldova
Uniunea Europeană și Marea Britanie au ajuns la un acord pentru Brexit

Anterior, Parlamentul i-a ordonat ministrului să solicite o amânare a Brexit pentru trei luni, solicitare care a fost trimisă către UE, dar care nu a fost semnată de Johnson, care insistă în continuare ca ţara să iasă la termenul stabilit.

„Populaţia nu dorește alte amânări, nici alți lideri europeni și nici eu. Să realizăm Brexit-ul la 31 octombrie și să mergem mai departe”, a declarat Johnson luni.

De când a avut loc referendumul pentru Brexit în 2016, Marea Britanie a încercat să ajungă la un acord care să specifice cum și când să părăsească UE.

Un acord privind Brexit negociat anterior de predecesoarea lui Johnson, Theresa May, a fost respins de Parlament de trei ori.

Fluxul de știri
0