CHIȘINĂU, 22 oct – Sputnik. Președintele Igor Dodon, împreună cu soția sa, Galina, se află din 21 octombrie la Tokio, la invitația guvernului Japoniei, unde a participat la ceremonia de întronare a împăratului Naruhito.
Împăratul Naruhito şi-a proclamat ascensiunea la tron pe 22 octombrie, într-o sală din Palatul Imperial, în prezenţa unui grup restrâns de persoane, în timp ce alți aproximativ 2.000 de invitați se aflau în săli alăturate. Ceremonia, la care au fost prezenți peste 180 de demnitari străini, s-a încheiat cu salve de tun.
Naruhito, cel de-al 126-lea împărat din istoria Japoniei, într-o linie dinastică neîntreruptă, s-a născut la 23 februarie 1960, fiind primul fiu al prinţului Akihito, împăratul care a abdicat în primăvara acestui an.
Perioada domniei împăratului Naruhito al Japoniei este intitulată Era Reiwa, ceea ce înseamnă „de aleasă armonie”, potrivit presei internaționale.
Perioada anilor 1989-2019, când monarh al Japoniei a fost Akihito, s-a numit Era Heisei – „dobândirea păcii”.
Igor Dodon a postat pe Facebook o înregistrare video și mai multe fotografii cu momente ale vizitei sale la Tokio, inclusiv împreună cu ambasadorul moldovean în Japonia, Vasile Bumacov, și angajați ai misiunii diplomatice, în sediul acesteia.
„În Japonia am vizitat Ambasada Republicii Moldova la Tokyo și am discutat cu angajații misiunii diplomatice”, a scris președintele.
Șeful statului a publicat și o scurtă notă informativă despre parteneriatul dintre Republica Moldova și Japonia.
„Pe parcursul ultimilor ani, relațiile bilaterale moldo-nipone au cunoscut o dinamizare semnificativă, Japonia fiind unul dintre cei mai importanți parteneri externi ai Republicii Moldova”, menționează Igor Dodon.
Până în prezent, Japonia a acordat Republicii Moldova asistență financiară în valoare totală de peste 150 de milioane de dolari, preponderent în agricultură, dezvoltare regională și ecologie.
Relaţiile diplomatice moldo-nipone au fost stabilite la 16 martie 1992, iar inaugurarea reciprocă a ambasadelor la Tokio și Chișinău a avut loc în anul 2016.
Cadrul juridic bilateral cuprinde acum 37 de acorduri încheiate între Guvernul Republica Moldova şi Guvernul Japoniei.
În Republica Moldova activează 13 întreprinderi cu capital japonez, cu investiții în valoare de peste 115 milioane de lei (115.104 mii lei).
După numărul companiilor, Japonia se află pe locul 40 printre principalii investitori ai Republicii Moldova, iar după volumul investițiilor efectuat în capitalul social - pe locul 43.
Volumul schimburilor comerciale bilaterale moldo-nipone s-a cifrat în anul 2018 la aproape 55 de milioane de dolari (54 592.48 mii USD), potrivit informațiilor publicate de Igor Dodon.
Comparativ cu anii 2016-2017, acest indicator s-a majorat, iar tendința pozitivă continuă și în anul 2019, a adăugat președintele.