Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Putin și Erdogan se întâlnesc la Soci - Ce vor discuta cei doi președinți

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimediaErdogan și Putin
Erdogan și Putin - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan se va întâlni cu Vladimir Putin într-un moment în care acordul de încetare a focului în nordul Siriei, de cinci zile, aproape că a expirat, iar întâlnirea ar putea decide dacă există o șansă de pace în regiune.

CHIȘINĂU, 22 oct - Sputnik. Putin și Erdogan se vor întâlni în stațiunea Soci de la Marea Neagră și vor discuta ”evoluțiile” din Siria și ”normalizarea situației în regiunile din nord-estul țării”, potrivit Kremlinului, relatează RT.

Discuțiile vor include și ”combaterea grupurilor teroriste internaționale și promovarea procesului de reașezare politică”.

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Președintele Republicii Turcia, Recep Tayyip Erdoğan - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce au discutat Dodon și Erdogan la New York – Video

Ankara a fost vagă și diplomatică în ceea ce privește evenimentul, declarând că Erdogan va discuta situația cu liderul rus și că ”va parcurge pașii necesari” apoi, fără să explice ce presupune acest lucru.

El a oferit câteva indicii sâmbătă în timpul unui discurs în orașul Kayseri, care a fost transmis de NTV. Menționând că trupele siriene și aliații ruși s-au mutat în ”zona sigură” de 20 de mile de-a lungul graniței, Erdogan a spus că va discuta această problemă cu Putin și va ”implementa propriile planuri” (ale Turciei) dacă nu reușesc să o rezolve, potrivit TASS.

”În cazul în care promisiunile făcute Turciei nu sunt împlinite, nu vom mai aștepta ca până acum. Vom merge mai departe cu operațiunile și vom continua să îi distrugem pe teroriști”, a spus el.

Turcia a lansat o incursiune în nordul Siriei, denumită ”Operațiunea Izvorul Păcii”, pe 9 octombrie, împotriva milițiilor kurde care ocupau regiunea de la înfrângerea Statului Islamic. Ankara consideră aceste miliții, care au fost aliate cu SUA, ca fiind grupuri teroriste legate de separatistul Partid al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Condamnat de aliații săi din NATO și amenințat cu sancțiuni de Washington, Turcia a fost de acord să își suspende operațiunile pe 17 octombrie, așteptând o retragere a kurzilor. În acest timp, totuși, locul trupelor SUA în retragere din zona disputată a fost luat de forțele Armatei Siriene, pe baza unui acord între kurzi și Damasc. Acest lucru a înlăturat pretextul inițial al Ankarei pentru invazie.

Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova
Rusia
Moscova: Turcia și Siria trebuie să stabilească niște parametri de interacțiune pe teren

Luni, Erdogan a spus la un forum internațional la Istanbul că guvernul său nu ”s-a așezat niciodată la negocieri cu grupurile teroriste” și că nu are intenția să înceapă acum. În timp ce această atitudine îi aduce popularitate la el acasă, nimeni nu i-a cerut de fapt să participe la aceste negocieri.

Chiar acum o lună, președintele Turciei a găzduit o întâlnire trilaterală despre viitorul Siriei cu Putin și cu președintele iranian Hassan Rouhani, la Ankara. Turcia a fost un jucător cheie în procesul de pace de la Astana, căutând să negocieze o soluție politică în conflictul sirian. Kremlinul nu ar vorbi despre o convenție constituțională siriană dacă Erdogan ar continua în mod serios cu operațiunile militare.  

Un alt fapt sugestiv este acela că trupele pe care le-a mutat în Siria ca parte a ”Izvorului Păcii” nu erau cele regulate, ci așa numitele trupe ”de rebeli moderați”militanți susținuți de Turcia care se luptă pentru schimbarea de regim din Siria li care pot fi foarte ușor dezavuate.

Fluxul de știri
0