Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiect-pilot la secții de vot: Codurile de bare, utilizate la identificarea alegătorilor

© Sputnik / Miroslav Rotariвыборы примара в Кишиневе
выборы примара в Кишиневе - Sputnik Moldova
Abonare
La unele secții de votare din Sectorul Botanica al Capitalei, alegătorii sunt identificați cu ajutorul codurilor de bare. Este un proiect desfășurat în premieră în Republica Moldova de către autoritatea electorală centrală.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În secţiile de votare nr. 1-70 din Sectorul Botanica al municipiului Chişinău este desfășurat un proiect-pilot de testare a sistemului de identificare a alegătorilor cu ajutorul cititoarelor de coduri de bare.

Alegeri 2019: prezența la vot - Sputnik Moldova
Video
Alegeri locale 2019 - Prezența la vot

Proiectul, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC), va contribui la automatizarea introducerii IDNP-ului alegătorului în aplicația „Prezența la vot”.

Responsabili de realizarea operațiunilor necesare vor fi operatorii Sistemului informaţional automatizat de stat „Alegeri” din secțiile de votare vizate, a precizat CEC.

Pe teritoriul Republicii Moldova, alegătorii pot vota în baza buletinului de identitate și a buletinului de identitate provizoriu, iar peste hotare – în baza pașaportului (inclusiv expirat), a buletinului de identitate și a livretului de marinar, a precizat, în cadrul unui briefing, președintele CEC, Dorin Cmili. 

выборы примара в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Societate
Supravegherea video în secțiile de votare - precizările CEC

Duminică, 20 octombrie 2019, în Republica Moldova au loc alegeri locale generale, dar și alegeri parlamentare noi în 4 circumscripții, după ce deputații aleși în acestea la scrutinul din 24 februarie 2019 și-au depus mandatele.  

În cadrul alegerilor locale urmează să fie aleși 898 de primari și 11.580 de consilieri locali.

Aproape 2.000 de secții de votare activează în Republica Moldova între orele 07:00 și 21:00. Peste 2 milioane și 800 de mii de cetățeni sunt așteptați la vot.

Scrutinele sunt monitorizate de 1.600 de observatori naţionali și 145 de observatori de peste hotare.

Fluxul de știri
0