Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegeri locale 2019 - Prezența la vot

Abonare
În Moldova au loc astăzi alegeri locale generale. Cetățenii țării noastre vor decide cine va ocupa fotoliile de primari și consilieri în administrația locală a țării.

Cetățenii Republicii Moldova își aleg pe 20 octombrie primarii localităților în care trăiesc, dar și deputații în trei circumscripții uninominale.

Secțiile de votare s-au deschisa la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. Potrivit Codului Electoral al Republicii Moldova, alegătorul trebuie să prezinte la secția de votare, înainte de a primi buletinul de vot, buletinul de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, cu fișa de însoțire care confirmă domiciliul sau reședința alegătorului pe teritoriul secției de votare.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale-2019: Lupta de astăzi va fi acerbă - briefing CEC

Potrivit datelor CEC, la urnele de vot sunt așteptați peste 2 milioane 800 de mii de alegători.

Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/4 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale din fiecare circumscripție.

În cazul primarilor, este ales candidatul care a obținut, în primul tur de scrutin, mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate.

Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot.

Fluxul de știri
0