Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Supravegherea video în secțiile de votare - precizările CEC

© Sputnik / Miroslav Rotariвыборы примара в Кишиневе
выборы примара в Кишиневе  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un sistem de supraveghere video este utilizat în secțiile de votare. Camerele nu ar trebui să funcționeze între orele 7:00 și 21:00, când cetățenii votează.

CHIȘINĂU, 20 oct – Sputnik. În secțiile de votare funcționează un sistem de înregistrare video. Comisia Electorală Centrală (CEC) a precizat că acest sistem nu are conexiune la rețeaua internet și este funcțional și activ doar în ziua votării, 20 octombrie.

Dorin Cimil - Sputnik Moldova
Societate
Alegeri locale-2019: Lupta de astăzi va fi acerbă - briefing CEC

Autoritatea electorală subliniază că „montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului”.

Imaginile vor fi stocate pe un dispozitiv special și utilizate în cazul unor eventuale litigii electorale, în calitate de dovezi, precizează CEC.

Înregistrarea video a fost pornită „în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și oprit până la intrarea în secția de vot a primului alegător”, potrivit CEC.

Sistemul de înregistrare video va fi repornit în momentul în care va fi încheiat procesul de votare și va rămâne în funcțiune pe parcursul numărării și totalizării voturilor, după care va fi închis.

Открытие участка нр.1/140 - Sputnik Moldova
Politică
Alegeri locale 2019: Tot ce trebuie să știi despre scrutin - Detalii

Cele aproape două mii de secții de votare din Republica Moldova activează între orele 07:00 și 21:00.

Potrivit CEC, sistemul de supraveghere video „reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale”.

Sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.

Fluxul de știri
0