Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Va deveni oare Usatîi succesorul lui Plahotniuc

© Photo : Пресс служба Ренато УсатогоRenato Usatîi
Renato Usatîi - Sputnik Moldova
Abonare
În ajunul alegerilor parlamentare din Moldova, mass-media au scris că liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, este suspectat de către Comitetul de Investigații al Federației Ruse de participare în schema de scoatere a banilor a colonelului Zaharcenko.

CHIȘINĂU, 18 oct – Sputnik. Politologul Armen Gasparean îndeamnă să nu facem o legătură directă între urmele moldovenești din acest dosar penal care ies acum la suprafață și alegerile din Republica Moldova. „Acest lucru oricum ar fi devenit cunoscut, deoarece cazul Zaharcenko este în derulare și apar tot mai mulți figuranți”, spune politologul.

Примэрия муниципия Бельц  - Sputnik Moldova
Legături periculoase. Cui îi convine victoria lui Usatâi la Bălți?

„Aici nu există niciun sens ascuns. Altceva este mai important: cunoscuta regretabilă mascaradă a politicii moldovenești poate să ducă într-adevăr la apariția unui nou Plahotniuc. Dacă, desigur, nu se va întâmpla ceea ce-i și mai îngrozitor: pe valul acestei istorii confuze să revină chiar însuși Plahotniuc pentru a strânge șuruburile”, a specificat Gasparean.

Acesta menționează că pentru faptul că Moldova figurează în dosarul Zaharcenko este vinovat nu un politician luat aparte: „În locul lui Usatîi ar fi putut fi oricine”, iar sistemul a fost construit de oligarhul Vladimir Plahotniuc care a fugit din țară".

„Cu cât mai repede conducerea moldovenească va reuși, în persoana actualei coaliții, să demonteze acest sistem, cu atât va fi mai mare probabilitatea că va reuși să evite continuarea evoluției anevoioase a evenimentelor”, a subliniat politologul.

Владимир Плахотнюк - Sputnik Moldova
Plahotniuc nu a fugit, el este prezent în Moldova: Cazul Adunarea Generală a Judecătorilor

„Am vorbit într-un șir de emisiuni că este posibilă varianta în care cineva ar dori să ia locul lui Plahotniuc. Iar acest lucru înseamnă nu doar să fii cardinalul din umbră al întregii politici și întregii vieți sociale din țară, ci, inclusiv, să ai o perspectivă financiară destul de serioasă”, a adăugat expertul.

Acesta precizează că un nou Plahotniuc ar putea prelua afacerile criminale ale oligarhului fugar, de exemplu, traficul de droguri și contrabanda cu țigări, precum și să-i ocupe nișa în politica moldovenească, încercând să atragă o parte a electoratului rusofon care, tradițional, este orientat spre partidul socialiștilor al lui Igor Dodon.

„Cel mai interesant este faptul că mulți politicieni români care nu-și ascund dorința de a înfăptui a doua Unire s-au orientat spre Renato Usatîi. Acele negocieri care au avut loc în luna iunie (mijloacele de informare în masă din Moldova dețin întreaga descifrare a discuțiilor lui Renato Usatîi cu unul dintre cei mai apropiați asociați ai lui Plahotniuc) nu sunt deloc surprinzătoare. Ele sunt o completare logică a tabloului general”, a rezumat Armen Gasparean.

Fluxul de știri
0