Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Exclusiv: Vlah, despre activitatea asupra legilor cu privire la competențele Găgăuziei

© Sputnik / OsmatescoBașcanul Găgăuziei, Irina Vlah
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah - Sputnik Moldova
Abonare
În interviu realizat în studioul Sputnik Moldova, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a spus cum au fost elaborate modificările la legislația privind competențele autonomiei și a explicat de ce aceste rectificări trebuie să fie adoptate de Parlamentul Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 17 oct – Sputnik. În momentul de față, autoritățile din UTA Găgăuzia lucrează împreună cu Guvernul, președintele și spicherul Republicii Moldova asupra modalității de revenire la examinarea în Parlament a amendamentelor Găgăuziei, a declarat bașcanul autonomei, Irina Vlah, în studioul Sputnik.

Potrivit acesteia, în cadrul vizitei efectuate de premierul Maia Sandu în regiune, părțile au avut o discuție deschisă.

”A fost o întâlnire cu conducerea și legislatorii autonomiei, în cadrul căreia au fost abordate probleme importante privind viața de zi cu zi a regiunii. Acum este foarte important ca așteptările Găgăuziei față de noua coaliție să se realizeze. Una dintre promisiunile principale este adoptarea de către Parlamentul țării a trei amendamente referitoare la Găgăuzia”, a spus Vlah.

Bașcanul a menționat că în anul 2016 a fost creat un grup de lucru din care au făcut parte deputați ai Parlamentului de la Chișinău și ai Adunării Populare a Găgăuziei.

Irina Vlah - Sputnik Moldova
Vlah: Țara noastră este deschisă pentru investițiile din Rusia

”Acesta a fost primul grup care a dat rezultate, deoarece, din momentul formării autonomiei găgăuze, au fost create de mai multe ori grupuri de lucru pentru ca să fie perfecționată legislația și ca autonomia să funcționeze eficient. Însă până în anul 2016 aceste grupuri se ocupau mai mult de declarații politice. Fiecare se străduia să câștige dividende politice”, a subliniat Irina Vlah.

Interlocutoarea a menționat că în 2016 „activitatea a fost foarte eficientă, iar parlamentarii au făcut deplasări pentru studierea experienței altor autonomii”.

”Acest lucru i-a apropiat pe deputații Parlamentului și cei ai Adunării Populare, activitatea în comun le-a permis să se perceapă reciproc drept cetățeni cu drepturi egale ai Republicii Moldova, iar parlamentarii au înțeles ce schimbări trebuie operate în legislație pentru ca autonomia să aibă succese și să servească drept exemplu pentru Transnistria, în primul rând, deoarece noi toți dorim să locuim într-o țară unică”, a adăugat șeful autonomiei.

Bașcanul a subliniat că, în urma activității acestui grup, au fost pregătite trei proiecte de lege care urmau să fie adoptate de Parlament.

”Și partea moldovenească, și partea găgăuză au fost de acord cu aceste proiecte, însă, cu părere de rău, în 2016 majoritatea parlamentară a democraților nu a adoptat proiectele nu în formula în care fuseseră examinate de grupul de lucru”, a specificat Vlah.

Totodată, bașcanul nu poate să înțeleagă nici până în prezent care anume a fost motivul acestor schimbări.

”Am impresia că apăruse un fel de teamă că în aceste proiecte de lege există o doză de separatism. Însă acolo nu era nici un fel de separatism, acolo era o anumită descentralizare și, în același timp, era identificat un amendament bun care trebuie adoptat în legea „Cu privire la statutul juridic al Găgăuziei”, a spus Vlah.

Aceasta a explicat că amendamentul se referea la prevederea că, în cazul în care parlamentarii moldoveni operează modificări la legea „Cu privire la statutul juridic al Găgăuziei”, acest lucru urma să fie posibil doar cu acordul Adunării Generale a autonomiei.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, și bașcanul Irina Vlah.  - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon s-a întâlnit cu Irina Vlah: Decizie importantă pentru autonomia găgăuză

”Noi am dorit să concretizăm acest aspect, deoarece deja de 25 de ani vorbim despre delimitarea competențelor. În tot acest răstimp, discutăm care sunt drepturile și obligațiile țării și care sunt cele ale autonomiei. Se tergiversează în permanență. Chișinăul se teme să nu fie atribuite prea multe competențe, iar Comratul zice că îi sunt lezate drepturile. De aceea, ca în Tirolul de Sud, totul a fost stabilit exact”, a explicat bașcanul.

Potrivit Irinei Vlah, este necesar ca în continuare să ajungem anume la o astfel de activitate eficientă. Însă, în opinia sa, democrații au adoptat amendamentele într-o altă redacție.

”Este foarte bine că președintele țării, Igor Dodon, nu a semnat atunci aceste proiecte de lege, ci le-a returnat în Parlament unde așa și stau ”înghețate” până acum”, a spus șeful autonomiei.

Aceasta a atras atenția asupra faptului că „toți conducătorii misiunilor diplomatice au susținut poziția Găgăuziei și că insistă până în prezent ca aceste amendamente să fie examinate în Parlament și adoptate în acea redacție care să convină și părții găgăuze, adică întregului grup de lucru”.

„Acum lucrăm cu doamna Sandu, cu Guvernul, cu președintele, cu spicherul pentru a reveni la examinarea în parlament a acestor amendamente privind Găgăuzia. Chiar nu demult, președintele a declarat că ne va ajuta ca, până la sărbătorirea celor 25 de ani ai Autonomiei Găgăuze, aceste proiecte să fie aprobate”, a adăugat Vlah, susținând că în „în aceste inițiative legislative nu există nimic de temut”.

Ирина Влах  - Sputnik Moldova
Politică
Mesajul președintelui Igor Dodon pentru bașcanul Irina Vlah

”Dacă într-adevăr ne dorim ca toți cetățenii țării să se simtă confortabil, trebuie să fie create pentru toți condiții adecvate și trebuie să recunoaștem că în țară există Autonomia Găgăuză ai cărei locuitori doresc să locuiască în această țară. Nimeni nu se gândește că ar trebui să ne separăm, să nu locuim în Moldova, dimpotrivă, am impresia că găgăuzii sunt uneori mai patrioți decât oricare alții”, a menționat bașcanul.

Aceasta a atras atenția asupra faptului că conducerea autonomiei este gata să vină în Parlament și să discute cu toți deputații, să-i informeze despre conținutul amendamentelor.

”Dorim foarte mult să existe unitate, pentru ca aceste amendamente să fie aprobate de Parlament, pentru ca președintele să le semneze. Pe acest fundal va fi edificată încrederea, deoarece fără încrederea între autonomie și autoritățile centrale nu pot fi obținute rezultate. De aceea noi lucrăm cu toate ramurile puterii. în speranța că vom fi auziți, înțeleși și că vor dori să colaboreze cu noi”, a concluzionat Irina Vlah.

Găgăuzia reprezintă o structură teritorial-administrativă în componența Republicii Moldova formată din localități în care peste 50% dintre locuitori sunt găgăuzi sau în care majoritatea locuitorilor au votat la referendum pentru intrarea în componența autonomiei.

Fluxul de știri
0