Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vlah: Țara noastră este deschisă pentru investițiile din Rusia

© Sputnik / Miroslav RotariIrina Vlah
Irina Vlah - Sputnik Moldova
Abonare
Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a luat cuvântul la Forumul Economic Moldo-Rus, ideea principală a mesajului fiind colaborarea interregională dintre cele două state în mai multe domenii.

CHIȘINĂU, 20 sept – Sputnik. La Chișinău au demarat lucrările celui de al doilea Forum Economic Moldo-Rus. Aproximativ 1,5 mii de delegați au fost invitați să participe la unul dintre cele mai importante evenimente internaționale ale anului. Este vorba de economiști, oameni de afaceri, politicieni și experți din 13 țări.

În cadrul Forumul a luat cuvântul bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Ea a subliniat că, în ultimii doi ani, situația în țară a fost complicată, însă acum aceasta s-a schimbat și nimeni nu va mai împiedica dezvoltarea relațiilor dinte Moldova și Rusia.

„Viața merge înainte, politica se schimbă, și astăzi putem constata o îmbunătățire a relațiilor dintre țările noastre. Putem vorbi de o înviorare a relațiilor dintre Moldova și Rusia la cel mai înalt nivel, la nivel de șefi de stat, de guvern. Și, desigur, vom discuta despre interacțiunea la nivel de regiuni”, a declarat Vlah.

Ea și-a exprimat speranța că Forumul Economic Moldo-Rus va deveni o platformă prin intermediul căreia vor fi stabilite contacte de afaceri între administrațiile lcale din țara noastră și regiunile din Rusia. Vlah a menționat că relațiile comercial-economice interregionale trebuie să se dezvolte din an în an.

Bașcanul Găgăuziei a spus că susținerea businessului, atragerea investițiilor și crearea întreprinderilor mixte moldo-ruse se numără de asemenea printre prioritățile în dezvoltarea de mai departe a colaborării.

„Oamenii de afaceri din Rusia pot veni liber în țara noastră cu investiții. Ușile noastre sunt întotdeauna deschise. Iar Forumul de astăzi va permite să cunoaștem mai bine ramurile și direcțiile în care am putea coopera cu regiunile Rusiei”, a rezumat Vlah.

La lucrările Forumului Economic Moldo-Rus participă cunoscuți oameni politici și businessmeni: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, vicepremierul Rusiei Dmitri Kozak, vicepremierul interimar al Republicii Bașkortostan Andrei Nazarov, Guvernatorul regiunii Omsk, Aleksandr Burkov, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, consilierul președintelui Rusiei pentru protecția drepturilor antreprenorilor Boris Titov.

Григорий Поличинский  - Sputnik Moldova
Forumul Moldo-Rus: Oportunități și perspective de extindere a cooperării economice

Pe 20 septembrie, în cadrul Forumului va avea loc ședința Consiliului Economic Moldo-Rus ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ședința plenară cu genericul: „Noile realități politice. Noile posibilități de cooperare economică”. De asemenea, în cadrul Forumului vor activa mai multe secțiuni: ”Republica Moldova – regiunile Rusiei”, ”Businessul și societatea civilă”, ”Experiența mondială privind modernizarea producției industriale”, ”Vinificația și viticultura”, ”Valorificăm potențialul colaborării în domeniul turismului”, ”Experiența Rusiei în asigurarea protecției și dezvoltării businessului”, ”Cooperare economică: Obstacole și perspective”, ”Realizarea politicii de cluster în Rusia și Moldova”, ”Moldova. Ce propune economia deschisă pentru lume”, ”Complexul agro-industrial – domeniu de interes reciproc”, ”Dezvoltând parteneriatul – Moldova-Bașkiria”, ”Mass-media pe agenda cooperării”.

Agenția Internațională de Presă și Radio Sputnik Moldova este partener informațional strategic   internațional al Forumului.

Fluxul de știri
0