Expert: Războiul comercial dintre SUA și UE va duce la recesiunea economiei mondiale

© Sputnik / Владимир ТрефиловНиколай Топорнин
Николай Топорнин - Sputnik Moldova
Abonare
Nicolai Topornin, doctor habilitat la catedra de drept european a Institutului de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) a comentat pentru studioul radio Sputnik Moldova majorarea taxelor impusă de SUA la mărfurile europene.

CHIȘINĂU, 16 oct – Sputnik. Statele Unite au avertizat că vor impune, din 18 octombrie, taxe vamale suplimentare de 10% pentru avioanele Airbus și de 25% pentru produse industriale și agricole provenite din Uniunea Europeană.

Summit vin - Sputnik Moldova
Piața rusească trebuie să fie deschisă pentru vinurile moldovenești

Decizia a fost adoptată după ce OMC a calificat drept ilegală subvenționarea de către Uniunea Europeană a concernului de construcție a avioanelor Airbus. În expresie bănească este vorba de 7,5 miliarde de dolari. Potrivit reprezentantului comercial american Robert Lighthizer, noile taxe vamale se referă în fond la importurile din Germania, Franța, Spania și Marea Britanie – țări pe care Washingtonul le consideră responsabile de subvenționarea ilicită.

Nicolai Topornin a declarat în studioul Sputnik că europenii nu vor rămâne datori și că UE va întreprinde contramăsuri ca răspuns la aceste sancțiuni.

Sediul OMC la Geneva - Sputnik Moldova
Comerțul mondial: Prognoza pesimistă a OMC

„Majorarea de către SUA a taxelor vamale cu 10% la navele aeriene și cu 25% la produsele agricole și industriale importate din Uniunea Europeană înseamnă pentru țările UE cheltuieli de aproape 7 miliarde de euro pe an. De aceea Europa va introduce taxe asemănătoare la anumite categorii de mărfuri americane. Totodată, sub această incidență ar putea să cadă nu doar mărfurile agricole, ci și, de exemplu, produsele unor mari companii IT”, a spus expertul.

Potrivit acestuia, războiul comercial americano-european va afecta nu doar economia Uniunii Europene.

„În linii generale, ping-pongul taxelor comerciale dintre UE și SUA vor duce nu doar la scăderea produsului intern brut al ambelor părți, ci va afecta economia întregii planete. Cel mai trist scenariu poate fi o recesiune a economiei mondiale”, a menționat Topornin.

Fluxul de știri
0