Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piața rusească trebuie să fie deschisă pentru vinurile moldovenești

© SputnikSummit vin
Summit vin - Sputnik Moldova
Abonare
Pentru vinificatorii autohtoni este complicat să concureze cu marile vinării mondiale, însă și Moldova poate produce vinuri demne să prezente țara pe piața din Rusia, consideră expertul în oenologie Denis Rudenko, membru al Uniunii Somelierilor din Rusia.

CHIȘINĂU, 8 oct – Sputnik. Doar marii producători mondiali își pot permite să-și vândă vinurile la un nivel respectabil de 3 – 4 euro sticla. De obicei, acestea sunt vinuri ale marilor întreprinderi care produc un volum imens de vin și, respectiv, la un astfel de volum, își pot permite să reducă foarte mult prețurile, totodată rămânând oricum în câștig, a spus expertul rus în enologie Denis Rudenko în studioul Sputnik Moldova.

Sărbătoarea Vinului la Snagov - Sputnik Moldova
Ce spun producătorii din stânga Prutului despre români, la Festivalul Vinului de la Snagov

„Când vorbim de vinăriile din Moldova, Rusia, din alte țări CSI, observăm că pentru ele volumul-limită este aproximativ de un milion de sticle. Am fost recent în La Mancha (Spania) și am observat la o vinărie niște recipiente pentru vin cu o capacitate de un milion de litri. Și erau acolo 50 la număr”, a menționat Rudenko.

Evident, astfel de întreprinderi mari își pot permite să producă vinuri foarte ieftine, rămânând totodată în câștig. Dacă însă volumul producției este mai mic, prețurile, respectiv, trebuie să fie mai mari, deoarece cresc cheltuielile de regie, inclusiv altele. Practic, în cazul unul volum mic de producție, este imposibil să asiguri o calitate înaltă la un preț nu prea mare, susține expertul.

„Fiind unul dintre cei care sosește des în Moldova, am observat că aici producerea vinului este la mare cinste. Chiar și vinurile ieftine sunt de o calitate foarte înaltă. Aș dori să se termine jocurile politice și cele legate indirect de politică și ca piața rusească să fie în sfârșit deschisă total pentru vinurile moldovenești”, a declarat Rudenko.

Fluxul de știri
0