Comerțul mondial: Prognoza pesimistă a OMC

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaSediul OMC la Geneva
Sediul OMC la Geneva - Sputnik Moldova
Abonare
Principalul factor negativ l-au constituit conflictele comerciale, totodată riscurile provin din volatilitatea financiară și șocurile macroeconomice.

CHIȘINĂU, 3 oct – Sputnik. Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a redus de peste două ori prognoza privind creșterea volumului comerțului mondial în anul curent.

”Se așteaptă că volumul comerțului mondial va crește în anul 2019 cu 1,2%, ceea ce este considerabil mai puțin decât prognoza din aprilie privind creșterea comerțului, care era de 2,6%”, potrivit unui comunicat al OMC.

Официальный визит президента РФ В. Путина в Аргентину - Sputnik Moldova
Liderii G20, inclusiv Trump, consideră că OMC trebuie reformată - detalii

Pentru anul 2020, OMC prevede o accelerare a creșterii comerțului de până la 2,7%, mai puțin decât prognoza de 3% din primăvară. Totodată, organizația prevede o creștere a PIB-ului mondial cu 2,3% atât în anul curent, cât și în anul următor.

Potrivit OMC, conflictele comerciale reprezintă principalul factor negativ care a condiționat această prognoză. Volatilitatea financiară și șocurile macroeconomice prezintă și ele riscuri. În comunicat se menționează că în prima jumătate a anului curent creșterea importurilor și exporturilor a încetinit în toate regiunile de pe glob. Riscurile comerciale rămân a fi destul de ridicate, iar prognozele pe anul 2020 depind de măsura în care se va stabiliza situația.

Începând cu anul 2018, între cele mai mari economii mondiale - SUA și China - are loc un așa-numit război comercial. În acest răstimp, părțile s-au așezat de mai multe ori la masa negocierilor în cadrul cărora se constata un anumit progres, însă ulterior părțile iarăși au majorat reciproc taxele de import. o altă rundă de negocieri este așteptată pe 10-11 octombrie.

Fluxul de știri
0