Produsul Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova a crescut cu peste 5%, în prețuri curente de piață, în intervalul aprilie-iunie 2019, comparativ cu trimestrul doi al anului 2018, anunță Biroul Național de Statistică (BNS).
Dar și rata anuală a inflației este scontată de Banca Națională la 5% în anul 2019 – fapt ce ne arată că valoarea PIB-ului bate pasul pe loc.
Cum este calculat PIB și cum este influențat de inflație
Față de trimestrul unu al anului curent, BNS raportează o majorare a PIB-ului de 2%.
În prețuri curente de piață, PIB-ul s-a cifrat la 49 de miliarde 704 de milioane de lei (49704 mil. Lei) la sfârșitul trimestrului doi al anului 2019.
Produsul Intern Brut este suma valorii de piață a mărfurilor și serviciilor destinate consumului final produse de economia unei țări.
Potrivit uneia dintre formulele de calcul, PIB = Consum + Investiţii + Exporturi – Importuri.
Legătura dintre inflație și PIB este următoarea: când inflația crește, moneda națională depreciindu-se, crește corespunzător și PIB-ul, în situația în care acesta este calculat în prețuri actuale ale pieței, iar condițiile producției de bunuri nu se schimbă.
Inflația a constituit 5,5% în luna august - cel mai înalt ritm al inflaţiei înregistrat de la începutul anului 2019.
Produsele alimentare s-au scumpit cu peste 8% față de septembrie 2018, iar cele nealimentare – cu aproape 5%.
Indicatorul pentru august este cu o jumătate de procent peste prognoza anuală a inflației anunțată de BNM de 5% în anul 2019.
În ultima sa prognoză, BNM anticipează o inflație de 6,7 la sută pentru anul 2020.
Prin urmare, ne așteaptă alte scumpiri, a căror mărime este sugerată chiar de prognoza BNM.
Leul s-a depreciat cu 6% într-un an
Leul moldovenesc s-a depreciat cu 6% pe parcursul ultimului an față de coșul valutar euro&dolar, semnalează analistul economic Veaceslav Ioniță pe blogul său.
Deprecierea monedei naționale a fost determinată de deficitul de valută, apărut ca urmare a înrăutățirii balanței comerciale cu 400 de milioane de dolari, punctează expertul.
Așa cum locuitorii Republicii Moldova consumă în mare parte bunuri de import, deprecierea leului a determinat și scumpirea produselor. O jumătate din creșterea prețurilor s-a datorat deprecierii monedei naționale, în opinia lui Veaceslav Ioniță.
Importurile și exporturile Republicii Moldova
Deficitul balanței comerciale a Republicii Moldova a fost de 1 miliard 725 de milioane de euro în ianuarie-iulie 2019, în creștere cu 2% comparativ cu indicatorul din 2018.
Aceasta înseamnă că, în continuare, importăm mai mult decât exportăm.
Notăm că exporturile Republicii Moldova au crescut cu 3% în ianuarie-iulie 2019, comparativ cu intervalul corespunzător din 2018, însumând aproximativ 1 miliard 582 de milioane de dolari, potrivit BNS.
Reexporturile de mărfuri străine au avut o pondere de 30% în totalul exporturilor.
În proporție de peste 65%, mărfurile moldovenești au fost exportate în țările Uniunii Europene (UE – 28), în scădere cu 1,8% față de perioada ianuarie-iulie 2018.
În țările CSI au fost exportate 14,7% din mărfurile moldovenești, cu 5% în scădere comparativ cu intervalul ianuarie-iulie 2018.
Importurile din UE ale Republicii Moldova au deținut o cotă de 50% în intervalul ianuarie-iulie 2019, iar ponderea importurilor din țările CSI a constituit 24%, la ambele capitole înregistrându-se scăderi de aproximativ un procent.
Creșterea de 3% a exporturilor în ianuarie-iulie, comparativ cu intervalul corespunzător din 2018, s-a datorat livrărilor mai mari pe piețele externe a următoarelor produse: mașini și aparate electrice (+26,7%), cereale și preparate pe bază de cereale (+21,5%), semințe și fructe oleaginoase (+9,2%), produse medicinale și farmaceutice (+19,4%), vehicule rutiere (+38,2%), articole din lemn, exclusiv mobilă (+28,8%), tutun brut și prelucrat (+19,5%), mașini și aparate industriale cu aplicații generale; părți și piese detașate ale acestor mașini (+14,4%), fier și oțel (+29,8%), hârtie, carton și articole din pastă de celuloză, din hârtie sau din carton (+7,2%), materiale plastice prelucrate (+31,5%), construcții prefabricate; alte instalații și accesorii pentru instalații sanitare, de încălzit și de iluminat (+7,8%), aparate fotografice, echipamente și furnituri de optică; ceasuri și orologii (+14,5%), legume și fructe (+0,2%), produse chimice anorganice (+36,5%).